LifeStar 15 Mai 2014 17:21
Scarlett Johansson l-a dat in judecata pe scriitorul francez Grégoire Delacourt si cere despagubiri de 50.000 de euro, motivand ca romanul acestuia "La premiere chose qu'on regarde" contine informatii false despre viata ei personala.

Romanul "La premiere chose qu'on regarde" ("Primul lucru pe care il privim"), de cunoscutul scriitor francez Grégoire Delacourt, spune povestea unui top-model francez care seamana atat de mult cu Scarlett Johansson, incat principalul personaj masculin din carte o confunda cu actrita americana. In roman, top-modelul trece printr-o serie de peripetii ca "dublura" fara de voie a lui Scarlett Johansson pana ce, in cele din urma, identitatea acesteia este dezvaluita si personajul feminin moare intr-un accident de masina.

Intre timp, cartea, care nu a fost tradusa inca in limba engleza, a devenit bestseller in Franta, iar Scarlett Johansson nu este deloc incantata de aceasta opera literara.

Romanul constituie o "exploatare frauduloasa si ilegala a numelui sau, a reputatiei si a imaginii sale si contine afirmatii defaimatoare despre viata ei privata", a declarat Vincent Toledano, avocatul actritei, pentru publicatia Le Figaro. Toledano incearca, de asemenea, sa impiedice traducerea si adaptarea cinematografica a romanului.

Procesul a inceput la Paris miercuri dupa-amiaza, desi Johansson si Delacourt nu au fost de fata.

Grégoire Delacourt a explicat, pe de alta parte, ca a ales sa faca referire la Johansson in roman deoarece este "arhetipul frumusetii in zilele noastre. Am scris o lucrare de fictiune. Personajul meu nu este Scarlett Johansson."

Delacourt a devenit unul dintre cei mai indragiti autori din Franta. Romanul sau anterior, "La liste de mes envies" ("Lista dorintelor mele", aparut in limba romana la Editura Spandugino) a fost tradus in 47 de limbi straine si va fi transpus intr-un film. Romancierul francez a spus ca a ramas "fara grai" cand a aflat ca a fost dat in judecata de Scarlett Johansson.

"Am crezut ca ma contacteaza ca sa ma invite la o cafea. Nu am scris un roman despre o celebritate. Am scris o poveste de dragoste autentica si un omagiu adus frumusetii feminine, mai ales frumusetii interioare. (...) Sunt stupefiat, mai ales ca nici nu sunt sigur ca a citit romanul, dat fiind ca nu a fost inca tradus (in limba engleza, n.r.)", a afirmat Delacourt, citat de MEDIAFAX.

Citeste si:
Ce despăgubiri îi cere Dana Roba lui Daniel Balaciu: „Spitalul...
Ce despăgubiri îi cere Dana...

Avocata romancierului, Anne Veil, ce reprezinta, de asemenea editura ce a publicat cartea, JC Lattés, a afirmat ca actiunea judecatoreasca este "cu totul scandaloasa. Este o abordare literara, nu comerciala. Ea (Johansson, n.r.) nu a fost folosita ca un produs. Grégoire Delacourt nu este paparazzo, ci scriitor", a afirmat Anne Veil.

Scarlett Johansson s-a remarcat la varsta de 14 ani, dupa ce a jucat alaturi de Robert Redford in filmul "Imblanzitorul de cai". A colaborat apoi cu unii dintre cei mai talentati regizori din industria filmului, precum fratii Joel si Ethan Coen, Brian de Palma si Christopher Nolan. Succesul mondial obtinut de "Rataciti printre cuvinte/ Lost in translation", de Sofia Coppola, in 2003, i-a adus premiul BAFTA si i-a relevat talentul artistic in fata lumii intregi, ajutand-o sa devina apoi "muza" lui Woody Allen, cu care a colaborat la filmele "Match Point", "Bomba zilei/ Scoop" si "Vicky Cristina Barcelona".

Citeste si:
Bojdeuca lui Ion Creangă, închisă pentru un an și jumătate. Va fi...
Bojdeuca lui Ion Creangă,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.