Filmul "Despre oameni si melci", in regia lui Tudor Giurgiu, a castigat premiul pentru cea mai buna regie la cea de-a 20-a editie a Festivalului international de film de la Palic (Serbia), care s-a desfasurat in perioada 13-19 iulie.

Trofeul Palic Tower a fost acordat de catre un juriu international format din regizorul sirb Srðan Dragojeviæ, directorul artistic al Festivalului de film de la Rouen, Marketa Hodouskova (Cehia), criticul de film si programmer pentru sectiunea "Critics’ Week" a Festivalului de la Cannes, Pamela Pianezza (Franta), actrita Nurgül Yesilçay (Turcia) si regizorul britanic Ashley Horner.

Juriul a fost impresionat de filmul regizorului Tudor Giurgiu, declarandu-l "o comedie inteligenta, sensibila si emotionanta, avand un puternic substrat social, care arata o noua si proaspata fateta a cinema-ului romanesc".

Potrivit MEDIAFAX, premiul pentru cel mai bun film din competitia festivalului a fost acordat filmului olandez "Borgman", de Alex van Warmerdam, prezent si in programul Festivalului de la Cannes 2013.

Festivalul de film de la Palic a fost infiintat in 1992 si este unul dintre cele mai respectate festivaluri din regiunea Balcanilor. Filmele romanesti au facut deja istorie la Palic, "Moartea Domnului Lazarescu" (regia Cristi Puiu) si "Toata lumea din familia noastra" (regia Radu Jude) castigand Marele Premiu al festivalului.

Intre celelalte 14 filme prezente in competitia din 2013 s-au regasit titluri precum: "Harmony Lessons" de Emir Baigazin (Kazakhstan), premiat la Berlin, "Eat Sleep Die" de Gabriela Pichler (Suedia), "Circles" de Srdan Golubovic (Serbia) si "In The Name Of..." de Malgorzata Szumowska (Polonia). Invitatii speciali ai festivalului au fost regizorii Nikita Mihalkov si Emir Kusturica, care au primit premii pentru intreaga activitate.

Citeste si:
Al doilea atac armat în Serbia! Un tânăr a ucis cel puțin 8 persoane
Al doilea atac armat în...

"Despre oameni si melci" s-a bucurat de succes la nivel international. Lungmetrajul a obtinut Premiul Special al Juriului la cea de-a 28-a editie a Festivalului International de Film de la Varsovia si a castigat trofeul sectiunii competitionale Meeting Point din cadrul celei de-a 57-a editii a Festivalului International de Film de la Valladolid. "Despre oameni si melci" a primit si Premiul Bridging the Borders pentru cel mai bun lungmetraj in cadrul Festivalului Filmului Sud-Est European - SEEFest care s-a desfasurat la Los Angeles in perioada 2 - 6 mai.

"Despre oameni si melci" va participa in continuare la Festivalurile de film din Sankt Petersburg, Viena, Napoli si Haifa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.