Jeremy Clarkson, unul dintre starurile emisiunii "Top Gear" de la BBC, a realizat venituri de peste 14 milioane de lire sterline din aceasta activitate anul trecut, potrivit guardian.co.uk.

Prezentatorul de televiziune a primit 4,86 milioane de lire sterline dividende platite de compania care exploateaza la nivel international drepturile comerciale ale "Top Gear", Bedder 6.

Potrivit MEDIAFAX, compania Bedder 6 - detinuta in prezent in totalitate de radiodifuzorul public britanic, BBC - a fost infiintata in 2006 de Jeremy Clarkson, prezentator al emisiunii "Top Gear", si de producatorul executiv al acestui show, Andy Wilman. Scopul companiei este exploatarea la nivel international a brandului "Top Gear".

La aceasta suma s-a adaugat salariul de prezentator al lui Jeremy Clarkson, de aproximativ 1 milion de lire sterline.

Totodata, Jeremy Clarkson a primit o suma de 8,4 milioane de lire sterline pentru cele 30% din actiunile pe care le detinea in Bedder 6, in urma unei tranzactii din septembrie 2012 in urma careia BBC a preluat controlul total asupra acestei companii.

Astfel, veniturile totale ale lui Jeremy Clarkson in anul financiar trecut, care s-a incheiat la sfarsitul lui martie 2013, au fost de peste 14 milioane de lire sterline.

BBC Worldwide a intrat in parteneriat cu Clarkson si cu producatorul executiv al "Top Gear", Andy Wilman (care a detinut 20% din actiuni in Bedder 6), in 2008. In urma acestui aranjament, Clarkson a realizat venituri de 10,24 milioane de lire sterline din dividende in ultimii cinci ani.

Potrivit raportului de activitate pe ultimul an al BBC Wordwide, facut public marti, Andy Wilman a primit 5,6 milioane de lire sterline pe actiunile sale in Bedder 6, mai putin decat Clarkson (care a primit 8,4 milioane de lire).

Doar salariul lui Jeremy Clarkson (1 milion de lire sterline) a fost platit din taxa pe care britanicii trebuie sa o plateasca pentru a putea receptiona programele BBC.

Citeste si:
Tariceanu: Am avut telefonul ascultat in 2012 si in 2014; au...
Tariceanu: Am avut telefonul...

Niciun ban din aceasta taxa nu a fost platit de BBC pentru a cumpara actiunile pe care Jeremy Clarkson si Andy Wilman le detineau in compania Bedder 6, a declarat un purtator de cuvant al BBC Worldwide.

"In doar cinci ani, profitul business-ului («Top Gear», n.r.) a crescut de cinci ori (si veniturile au crescut pana la 149 milioane de lire sterline), fapt care nu ar fi fost posibil fara implicarea talentelor creative ale acestui show. Contractul (cu Jeremy Clarkson si Andy Wilman, n.r.) a securizat viitorul brandului «Top Gear» pentru BBC si BBC Worldwide si acum vom putea sa beneficiem 100% de profitul realizat de acesta", a mai spus purtatorul de cuvant al BBC Worldwide.

La randul sau, BBC Worldwide a primit dividende de 7,5 milioane de lire sterline din exploatarea "Top Gear".

Citeste si:
Ministrul Bogdan Aurescu, „pus la zid” de BBC. „Ce ați dat voi...
Ministrul Bogdan Aurescu,...

In anul financiar trecut (incheiat la sfarsitul lunii martie 2013), BBC Worldwide, "bratul comercial" al corporatiei BBC, a raportat o crestere a profiturilor sale (inainte de plata taxelor) cu 55%, pana la 160,9 milioane de lire sterline. Veniturile totale ale BBC Worldwide au crescut cu 3%, pana la 1,16 miliarde de lire sterline.

Pe de alta parte, numarul de angajati al BBC Worldwide a scazut de la 2.602 la 2.333.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.