Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a fost „pus la zid” de realizatorul BBC Stephen Sackur, care l-a presat pe oficialul român să spună cum ajută România Ucraina cu armament. „Nu comentez pe această temă”, a replicat șeful diplomației române la insistențele jurnalistului.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, „pus la zid” de BBC

„Aurescu acționează printr-un câmp minat din punct de vedere diplomatic”, a spus în preambulul interviului realizatorul BBC, care apoi l-a bombardat pe Aurescu cu întrebări concrete privind ajutorul dat de București Kievului. Sackur a insistat pe faptul că opinia publică din România nu este prea mulțumită de furnizarea de arme către Kiev, dar și pe faptul că unele voci din Europa sunt de părere că România face prea puțin din acest punct de vedere.

Sackur: De ce nu spune România în mod public dimensiunea propriului ajutor militar, financiar? Națiunile europene partenere sunt foarte clare în ce privește dimensiunea asistenței pe care o acordă, dar voi o țineți secretă. De ce?

Aurescu: Deoarece aceasta este politica guvernului nostru. Considerăm că este mai eficient în acest fel. Ceea ce este cu adevărat important este ca NATO și aliații să poată ajuta într-un mod eficient Ucraina. Și credem că este mai bine pentru Ucraina.

Sackur: Unele țări dau tancuri, altele avioane de luptă. Ce ați dat voi Ucrainei?

Aurescu: Așa cum v-am spus, nu comentez pe tema asta.

Sackur: Știu că nu o să-mi dați detalii, dar ați furnizat tancuri, artilerie grea?

Aurescu: Scuze, nu comentez pe această temă, așa cum am spus, e politica guvernului meu.

Sackur: Vedeți, sunt persoane în țara dumneavoastră și parteneri din afara ei care cred că România oferă foarte puțin.

Aurescu: Ei bine, nu comentez pe această temă.

Sackur: Și (nu comentați) pentru că, potrivit unor sondaje de opinie făcute în țara dumenavoastră, există o proporție foarte semnificativă de români care nu vor ca guvernul să ofere asistență Ucrainei?

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Aurescu: Sprijinul popular pentru ajutorarea Ucrainei cred că e foarte mare. Și cred că facem ce trebuie. Rusia a încălcat legislația internațională și teritoriul Ucrainei, Ucraina este victima agresiunii, trebuie să o sprijinim.

Sackur: Sunteți o democrație, nu?

Aurescu: Aveți dubii pe această temă?

Sackur: Știu că într-o democrație cetățenii se așteaptă ca guvernul să fie responsabil. Dacă trimiteți finanțări semnificative și echipamente militare semnificative în Ucraina, publicul vostru, oamenii care vă votează guvernul vostru ar trebui să aibă dreptul să știe.

Aurescu: Cred că la sfârșitul războiului, multe lucruri vor fi făcute cunoscute. Ceea ce este important acum este să ajutăm Ucraina să câștige războiul. Aceasta este declarația mea.

Citeste si:
ISW: Iarna nu va opri înaintarea trupelor ucrainene. Care va fi...
ISW: Iarna nu va opri...

Sackur: Credeți în responsabilitate?

Aurescu: Absolut.

Sackur: Atunci unde este responsabilitatea?

Aurescu: Ei bine, cred că Rusia ar trebui să răspundă pentru ce face în Ucraina: trebuie să ajutăm Ucraina să câștige acest război. Suntem parte a efortului, a UE, a NATO, sprijinim programul de construire de capacități defensive, atât în Ucraina cât și în R. Moldova, ne alăturăm facilității pentru pace a UE, inclusiv acordul recent privind achiziția de muniție...”

Interviul integral acordat de Bogdan Aurescu la BBC

Politica de stat nu l-a lăsat să dea detalii

Oficialul român nu a putut răspunde decât cu „nu comentez”, iar sub pretextul politicii de stat, acesta a evitat să dea orice fel de detalii.

„Deoarece aceasta este politica guvernului nostru. Considerăm că este mai eficient în acest fel. Ceea ce este cu adevărat important este ca NATO și aliații să poată ajuta într-un mod eficient Ucraina. Și credem că este mai bine pentru Ucraina”, a afirmat Aurescu.

Citeste si:
Evgheni Prigojin a murit, după ce avionul în care se afla s-a...
Evgheni Prigojin a murit,...

El a mai menționat că, la sfârșitul războiului, „multe lucruri vor fi făcute cunoscute”, dar „ceea ce este important acum este să ajutăm Ucraina să câștige războiul”. Poziția ministrului român la BBC este una pe care a avut-o constant de la începutul invaziei ruse în Ucraina.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 Martie 2023 - 11 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.