Actorul britanic Jeremy Irons a pledat, joi, la Bruxelles in favoarea impunerii unei taxe pe pungile din plastic de unica folosinta, sutinand astfel initiativele Comisiei Europene in favoarea colectarii si reciclarii deseurilor plastice.

Autor al documentarului "Trashed", un film despre "flagelul" deseurilor din plastic abandonate in oceane si despre gunoaiele aruncate sub cerul liber, celebrul actor a deplans piedicile puse in calea initiativelor europene din domeniul ecologiei. El a criticat in special opozitia Marii Britanii fata de taxarea deseurilor din plastic si a laudat exemplul dat de autoritatile irlandeze care au impus o taxa de 50 de centime.

"Aceasta taxa a permis reducerea cu 92% a folosirii pungilor din plastic de unica folosinta intr-un singur an, iar banii colectati au permis finantarea actiunilor de reciclare", a subliniat starul britanic intr-o conferinta de presa, la care a fost prezent si Janez Potocnik, comisarul european pentru Mediu. Comisia Europeana a prezenat o "carte verde" ce cuprinde un ansamblu de propuneri care urmeaza sa fie discutate, in vederea elaborarii unei strategii. O consultare care va dura pana la inceputul lunii iunie a fost de asemenea lansata.

Janez Potocnik a evocat si posibilitatea impunerii unei taxe. "Platim putin sau chiar deloc pentru aceste deseuri din plastic. Ele nu au deci nicio valoare, in ciuda influentei lor asupra mediului. Gasirea unei metode de includere a acestei influente asupra mediului in pretul lor ar fi o buna metoda pentru a-i face sa plateasca pe aceia care polueaza", a adaugat el, scrie MEDIAFAX.

Aproximativ 10 milioane de tone de deseuri, majoritatea din plastic, ajung in fiecare an in marile si in oceanele de pe Glob.

"Trebuie sa ii invatam pe oameni sa recicleze", a declarat Jeremy Irons. "Ar trebui sa ajungem la zero deseuri plastice pe an, dar aceasta perspectiva este una idealista. Daca vom reusi sa le reducem cu 70%-80% ar fi insa bine", a adaugat actorul britanic.

Jeremy Irons, in varsta de 64 de ani, este un actor britanic de teatru, film si televiziune. El si-a inceput cariera in 1969 jucand intr-o piesa de teatru si a debutat pe Broadway in 1984, in piesa "The Real Thing", care i-a adus un premiu Tony. Primul sau rol major din cinematografie a fost cel din drama romantica "Logodnica locotenentul francez" (1981), care i-a adus prima nominalizare la premiile BAFTA. Dupa o serie de aparitii convingatoare in lungmetrajele "Moonlighting" (1982), "Tradare/ Betrayal" (1983) si "Misiunea/ The Mission" (1986), actorul britanic a devenit celebru pe plan international odata cu rolul din thrillerul psihologic "Inseparabilii/ Dead Ringers" (1988), regizat de David Cronenberg. In 1990, Jeremy Irons a facut din nou un rol mare, jucand in "Misterul familiei Von Bullow/ Reversal of Fortune", prestatia sa fiind recompensata cu o serie de premii importante, inclusiv un Oscar. Printre celelalte filme importante in care a jucat se numara "Casa Spiritelor" (1993), "Regele Leu" (1994), "Greu de ucis 3" (1995), "Lolita" (1997), "Negutatorul din Venetia" (2004), "Julia" (2004) si "Appaloosa" (2008).

Citeste si:
Managementul deșeurilor: Clearing House și țintele de colectare...
Managementul deșeurilor:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.