Americanii iau în considerare scenariul conform căruia Ucraina are nevoie de putere de a lovi în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în anul 2014.

Americanii sunt dispuși să ajute Ucraina ca să atace Crimeea

De ani buni, Statele Unite insistă că peninsula Crimeea încă face parte din Ucraina. Chiar și așa, Casa Albă a refuzat să ofere Kievului armele de care are nevoie pentru a ataca peninsula folosită acum de Rusia ca bază pentru a lansa lovituri în Ucraina.

Poziția dură adoptată de americani la începutul invaziei a început însă să se slăbească, conform The New York Times. După multe luni de discuții cu oficiali ucraineni, Casa Albă a început să admită că Ucraina ar putea avea nevoie de forța pentru a lovi sanctuarul rusesc, deși o astfel de acțiune ar crește riscul de escaladare al conflictului militar, potrivit mai multor oficiali americani care au vorbit sub protecția anonimatului.

Peninsula Crimeea găzduiește zeci de mii de soldați ruși și multe baze militare. Oficialii de la Casa Albă dau asigurări că nu există o schimbare de poziție. Crimeea aparține Ucrainei, afirmă ei.

„Am spus de când a început războiul că Crimeea este a Ucrainei, iar Ucraina are dreptul de se apăra pe teritoriul suveran în cadrul granițelor recunoscute internațional", a declarat Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului Național de Securitate.

În particular, oficialii militari și din administrația de la Casa Albă au pus la îndoială utilitatea unor atacuri concentrate asupra Crimeei, motivând că armata Kievului avea ținte mai bune în altă parte pe câmpul de luptă.

Administrația Biden a ajuns la teoria că, dacă armata ucraineană poate demonstra Rusiei că îi poate amenința controlul asupra Crimeei, asta ar întări poziția Ucrainei la viitoarele negocieri. Mai mult, temerile că Rusia ar riposta folosind o armă nucleară tactică s-au diminuat, chiar dacă riscul rămâne, au transmis oficiali și experți americani.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

De altfel, noua poziție a Casei Albe arată cât de departe au evoluat lucrurile de la începutul războiului, când oficialii administrației Biden se fereau să recunoască public faptul că SUA furnizează rachete antiaeriene Stinger ucrainenilor.

Pe parcursul conflictului, americanii și alianții săi NATO au mai uitat din rigorile impuse inițial, trecând de la furnizarea de rachete Javelin și Stinger la sisteme avansate de rachete, sisteme de apărare aeriană Patriot, vehicule blindate de luptă și chiar unele tancuri occidentale.

Acum, administrația Biden ia în considerare una dintre cele mai îndrăznețe mișcări de până acum, să ajute Ucraina să atace peninsula pe care Vladimir Putin o consideră parte a Rusiei.

Americanii discută cu omologii lor ucraineni despre folosirea armelor furnizate de SUA, de la sistemele de rahcete HIMARS până la vehiculele de luptă Bradley, pentru a putea viza controlul asupra unei rute critice de aprovizionare prin orașele ocupate de Melitopol și Mariupol. Cu toate acestea, președintele statului american nu este încă pregătit să ofere Ucrainei sistemele de rachete cu rază lungă de acțiune de care ar avea nevoie Kievul pentru a ataca rușii din peninsulă.

Citeste si:
Explozii puternice la o rafinărie din Krasnodar. Rușii spun că au...
Explozii puternice la o...

Casa Albă: Ucraina nu poate cuceri militar Crimeea

Oficialii ucraineni se tem că țara lor nu poate supraviețui dacă războiul intră în impas, în timp ce Rusia continuă să le lovească orașele. Prin urmare, nu văd altă soluţie decât să țintească Crimeea și să o pună în pericol, a spus un înalt oficial american, care a precizat că problema a apărut la recentele reuniuni la nivel înalt de la Casa Albă.

Totuși, administrația Biden nu crede că Ucraina poate cuceri militar Crimeea. Ba chiar există îngrijorări că o astfel de acțiune l-ar putea determina pe Vladimir Putin să escaladeze conflictul în răspuns.

Pe de altă parte, dacă Ucraina ar arăta că poate lovi în Crimeea, ar putea demonstra că rușii nu au control complet. Totodată, Casa Albă crede că lovirea liniilor din spate care ies din Crimeea ar putea afecta grav capacitatea Rusiei de a împinge linia frontului, au spus oficialii americani.

Citeste si:
Israelul a acceptat să-și amâne ofensiva terestră în Fâșia Gaza...
Israelul a acceptat să-și...

„Fără Crimeea, totul se prăbușește", a explicat Evelyn Farkas, oficial al Pentagonului în timpul administrației Obama.

„Există mai multă lumină cu privire la toleranța lor la distrugeri și atacuri", a explicat Dara Massicot, cercetător la RAND Corporation.

„Crimeea a fost deja lovită de multe ori fără o escaladare masivă din partea Kremlinului".

Cum va reacționa Vladimir Putin

Oficialii americani afirmă că nu știu cum va reacționa Vladimir Putin în cazul în care Ucraina va ataca Crimeea folosind armele americanilor. Niciunul dintre numeroasele atacuri ale Ucrainei în Crimeea de până acum nu a amenințat capacitatea Rusiei de a controla peninsula.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Ianuarie 2023 - 11 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.