Preşedintele american Joe Biden a declarat, într-un interviu difuzat marţi de CNN, că nu crede că omologul său rus, Vladimir Putin, va folosi arma nucleară tactică în războiul cu Ucraina.

Joe Biden spune că nu crede că Vladimir Putin va folosi arma nucleară tactică

Întrebat despre posibilitatea ca Vladimir Putin să folosească arme nucleare, Joe Biden a răspuns: „Nu cred că o va face. Dar cred că este iresponsabil din partea lui să vorbească despre asta".

Confruntat cu o rezistenţă ucraineană înverşunată, alimentată de ajutorul militar occidental, Vladimir Putin a făcut aluzie la bomba atomică într-un discurs televizat la 21 septembrie.

Joi, liderul de la Casa Albă a avertizat că omenirea se află pentru prima dată de la sfârşitul războiului rece în faţa riscului unui „Armaghedon'' nuclear, adică apocalipsa nucleară, amintind de situaţia din timpul Crizei Rachetelor din Cuba în anul 1962.

Pe de altă parte, Joe Biden a mai afirmat marţi că Vladimir Putin, „în mod clar" a evaluat greşit situaţia din Ucraina şi "a făcut un calcul complet greşit" cu privire la rezistenţa pe care o va întâlni, potrivit Reuters și AFP, citate de Agerpres.

Retail jobs

„Cred că este o persoană raţională care în mod clar a evaluat greşit" situaţia, a mai declarat Joe Biden.

„A crezut că va fi primit cu braţele deschise (...) şi cred că a făcut un calcul complet greşit", a mai spus preşedintele american în legătură cu omologul său rus.

Rusia a revendicat marţi responsabilitatea pentru noi lovituri „masive" asupra infrastructurii ucrainene, pentru care G7, reunit de urgenţă, a promis că "îi va cere socoteală" preşedintelui rus.

SUA îndeamnă țările partenere să accelereze ajutorul financiar acordat Ucrainei

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a îndemnat ţările partenere şi aliaţii Statelor Unite, marţi, cu ocazia unei întâlniri cu ministrul ucrainean la finanţelor, Serghei Marcenko, să accelereze plăţile financiare către Ucraina şi să-şi intensifice ajutorul acordat.

Citeste si:
SUA: Republicanii au câștigat majoritatea în Camera...
SUA: Republicanii au câștigat...

„Facem apel la partenerii şi aliaţii noştri să ni se alăture pentru a-şi plăti rapid angajamentele existente faţă de Ucraina şi pentru a-şi intensifica eforturile lor", a declarat Janet Yellen care l-a primit la Washington pe omologul său ucrainean.

Aceasta este, a precizat ea, atât pentru „a ajuta Ucraina să-şi menţină serviciile guvernamentale esenţiale", dar şi pentru „a începe să construiască şi să se redreseze".

Secretarul Trezoreriei a subliniat astfel că Statele Unite vor începe „să plătească guvernului ucrainean în următoarele săptămâni cele 4,5 miliarde de dolari de ajutor bugetar adoptat de Congres pe 30 septembrie".

„Ne angajăm să vă oferim această finanţare cât mai curând posibil, pentru că ştim cât de important este să vă susţinem rezistenţa curajoasă la invazia ilegală a Rusiei", a adăugat ministrul american.

Citeste si:
France Presse: Absența lui Vladimir Putin la summitul G20, simbol...
France Presse: Absența lui...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 Octombrie 2022 - 01 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.