Israelul a acceptat, la cererea americanilor, să își amâne ofensiva terestră în Fâșia Gaza. Statele Unite au cerut un timp pentru a desfășura 12 sisteme de apărare antiaeriană în Orientul Mijlociu, cu scopul de a-și proteja trupele trimise acolo.

Israelul ar fi fost de acord cu cererea Statelor Unite ale Americii legată de o amânare a invaziei terestre asupra Fâșiei Gaza, scrie The Wall Street Journal (WSJ). Această solicitare ar fi fost înaintată deoarece americanii au nevoie de mai mult timp pentru a-și proteja trupele și obiectivele din zona Orientului Mijlociu.

Americanii fac eforturi pentru a desfășura o duzină de sisteme de apărare aeriană în regiune pentru a proteja trupele americane care sunt staționate în Irak, Siria, Kuweit, Iordania, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. Sursele citate de jurnaliștii americani au transmis că SUA cred că ar putea să trimită sistemele antiaeriene în zonă până la sfârșitul acestei săptămâni.

Între timp, oficialii israelieni susțin faptul că vor să folosească răgazul pe care îl dau americanilor pentru a trimite ajutor umanitar civililor din Fâșia Gaza, dar și pentru a-și continua eforturile diplomatice legate de eliberarea ostaticilor luați de gruparea Hamas.

Criză umanitară în Fâșia Gaza

În cursul zilei de miercuri, agenția ONU pentru refugiații palestinieni a declarat că operațiunile sale de acordare de ajutor în Fâșia Gaza asediată mai aveau doar puține ore până să se oprească, dacă Israelul nu ridică blocada privind aprovizionarea cu combustibil.

Avertismentul vine în contextul în care un alt convoi de camioane care transporta provizii necesare precum medicamente, lapte praf și apă a intrat în Gaza prin punctul de trecere Rafah din Egipt. De sâmbătă, 62 de campioane au ajuns pe teritoriul palestinian. Numai opt au traversat frontiera până miercuri după-amiază, în ciuda speranței că vor intra 20.

Israelul refuză să permită pătrunderea combustibilului, susţinând că Hamas îl va redirecţiona pentru a-l folosi în operaţiunile sale. Israelul afirmă, de asemenea, că militanţii stochează combustibil în rezervoare mari în aşteptarea unei invazie terestre. Spitalele, agenţiile care acordă asistenţă şi Naţiunile Unite afirmă că sistemul medical din Fâşia Gaza este în pragul colapsului total.

Citeste si:
Israel anunță că eliberarea celor 50 de ostatici din Fâșia Gaza...
Israel anunță că eliberarea...

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a spus că spitale din Fâşia Gaza au fost deja nevoite să închidă din cauza lipsei de combustibil, punând în pericol viaţa a 2.000 de pacienţi cu cancer, 1.000 de pacienţi care fac dializă şi 130 de copii născuţi prematur, împreună cu pacienţii operaţi şi cei aflaţi la terapie intensivă.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Octombrie 2023 - 10 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.