Oficial, Rusia a făcut primul pas în spate de la începutul invaziei ruse în Ucraina, după ce a anunțat că va reduce atacul asupra Kievului și orașului Cernihiv, pentru a da o șansă negocierilor pentru pace. Moscova adaugă faptul că nu este împotriva aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, dar nu acceptă în continuare ca aceasta să intre în NATO. Țara vecină este de acord cu acest compromis, dar nu vrea să cedeze niciun centimetru din teritoriul său. Ce obstacole mai au de depășit Rusia și Ucraina pentru a restabili pacea?

Obstacolele pe care Rusia și Ucraina le mai au de depășit pentru a restabili pacea

La peste o lună de război, apar primele semne de pace. Negocierile ruso-ucrainene au dus la un acord de principiu pentru a pune capăt războiului. Kievul ar fi pregătit să accepte statutul de neutralitate în schimbul unor garanții că țara va fi apărată în fața unei posibile agresiuni viitoare. Propunerea ar urma să fie validată prin referendum, apoi acceptată de parlament.

„Ţările garante ar trebui să ne asigure asistenţă militară, arme şi nu excludem nici închiderea spaţiului aerian ucrainean”, a declarat negociatorul ucrainean Oleksandr Chaly.

Conform acordului, Ucraina nu va adera niciodată la NATO și nu va găzdui baze militare străine, lucru dorit de președintele rus Vladimir Putin.

„Ministerul Apărării Federației Ruse, pentru a crește încrederea reciprocă și a crea condițiile necesare pentru continuarea negocierilor, a decis să reducă radical și semnificativ activitatea militară în Kiev și Cernihiv”, a spus ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Alexander Fomin.

De data aceasta, discuțiile dintre cele două părți au avut un ecou imediat. La scurt timp după anunț, pe internet au început să apară imagini cu tancuri rusești care părăsesc localitățile din apropierea Kievului, semn că, de această dată, Rusia se va ține de cuvânt.

„Cât durează aceste negocieri, Rusia şi Ucraina nu se vor folosi de forţa militară pentru a rezolva această chestiune”, a transmis consilierul prezidențial din Ucraina, Mykhailo Podolyak.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

„Cheia aici este ce se întâmplă cu teritoriile pe care forţele ruse le-au ocupat. Nu cred că Putin va fi dispus să renunţe la localităţi precum Mariupol, odată ce a pus mâna pe ele. Cred că obiectivul lui minim este să menţină teritoriul pe care l-a ocupat. Asta presupune ca Ucraina să accepte practic împărţirea ţării”, a completat fostul reprezentant britanic la NATO Peter Ricketts.

Abramovici, rol principal în negocieri

Un rol important în negocierile dintre Rusia și Ucraina îl are miliardarul rus și fost patron al clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici. Apropiat al lui Vladimir Putin, afaceristul este unul dintre oligarhii ruși aflați pe lista sancțiunilor impuse de Occident Rusiei drept pedeapsă pentru acțiunile din Ucraina. În ultimele săptămâni, el a fost mesager între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Semnarea unui armistițiu

Așadar, sunt mari speranțe ca cei doi președinți să se întâlnească față în față. Semnarea unui armistițiu între Rusia și Ucraina ar urma să aibă loc în următoarele săptămâni. Până atunci, economia a dat semne de revenire. Barilul de petrol a scăzut sub 100 de dolari, principalii indici bursieri s-au apreciat şi cu 3%, iar rubla dă semne de majorare, după ce a scăzut la cea mai mică valoare din ultimii 20 de ani.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Martie 2022 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.