Înregistrarea de progrese în discuţiile dintre negociatorii din Ucraina şi Rusia, care încep marţi la Istanbul, ar deschide calea către o întâlnire între liderii celor două teritorii, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, a transmis președintele turc Recep Tayyip Erdogan celor două delegaţii înaintea convorbirilor. Șeful de stat a completat că „prelungirea conflictului nu este în interesul nimănui”.

Președintele turc a transmis că negocierile dintre Rusia și Ucraina pot prefața o întâlnire Putin-Zelenski

Erdogan a declarat, într-o intervenție difuzată în direct de posturile de televiziune turce, că este timpul ca discuțiile să ducă la rezultate concrete. El a cerut și o încetare a focului imediată în Ucraina, adăugând că „prelungirea conflictului nu este în interesul nimănui”.

„Cele două părţi au îngrijorări legitime, este posibil să se ajungă la o soluţie acceptabilă pentru comunitatea internaţională. Depinde de cele două părţi să se pună capăt acestei tragedii”, a subliniat şeful statului turc.

Noua rundă de negocieri are loc la Palatul Dolmabahçe din Istanbul, unde preşedinţia turcă dispune de birouri. Negociatorii ruşi şi ucraineni s-au mai întâlnit faţă în faţă de trei ori, în apropierea frontierei Belarusului, iar următoarele runde de tratative s-au purtat prin videoconferinţă.

Cererile celor două țări

Kievul susține că obiectivele sale la negocieri sunt retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean şi garanţii de securitate. Moscova cere renunţarea la aderarea Ucrainei la NATO, recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei şi recunoaşterea apartenenţei la Rusia a Crimeei, anexată în 2014.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Martie 2022 - 11 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.