Statutul regiunii Donbas şi al Crimeei se numără printre cele mai dificile subiecte care trebuie abordate în tratativele dintre Kiev şi Moscova şi pentru care preşedintele rus Vladimir Putin afirmă că vor fi necesare negocieri directe între el şi omologul ucrainean Volodimir Zelenski, notează vineri BBC, citând un oficial turc care a asistat la o convorbire telefonică între Putin şi preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.
Potrivit lui Ibrahim Kalin, consilier principal şi purtător de cuvânt al preşedintelui Erdogan, Putin i-a telefonat joi după-amiaza omologului său turc şi i-a comunicat care sunt cerinţele exacte ale Rusiei pentru a ajunge la un acord de pace cu Ucraina, aceste cerinţe fiind de două categorii, iar cele din prima categorie ar putea fi îndeplinite fără prea mare dificultate de către Kiev, noteaza BBC, potrivit Agerpres.
Cereri acceptate de către Zelenski: Ucraina să rămână neutră și să nu adere la NATO
Cea mai importantă din prima categorie, mai uşoară, este ca Ucraina să accepte să rămână neutră şi să nu ceară aderarea la NATO, iar Zelenski a acceptat deja acest lucru. Celelalte trei din această categorie ar fi:
- Ucraina să treacă printr-un proces de dezarmare pentru a asigura că nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia
- limba rusă să beneficieze de protecţie în Ucraina
- în Ucraina să se producă o aşa-zisă "denazificare".
Ultima solicitare este profund ofensatoare pentru Zelenski, care este evreu şi membri ai familiei sale au murit în Holocaust, notează BBC, dar ea ar putea fi acceptată de către preşedintele ucrainean. În acest sens, este probabil suficient ca Kievul să condamne toate formele de neonazism şi să promită că ia măsuri împotriva lui, notează Agerpres.
Celelalte cerințe, spune oficialul turc, sunt mai dificile, iar Putin a spus că sunt necesare negocieri directe între el şi Zelenski.
Statutul regiunii Donbas şi al Crimeei, pe lista cerințelor ”dificile”
Consilierul lui Erdogan a menţionat doar că cerinţele din a doua categorie se referă la statutul regiunii Donbas şi al Crimeei, fără a intra în detalii, dar este de presupus că Rusia va cere ca guvernul ucrainean să cedeze teritorii din estul ţării, un subiect foarte inflamabil, menţionează BBC citat de Agerpres.
O altă presupunere este că Rusia va cere Ucrainei să accepte oficial că peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, aparţine de acum Rusiei - or, dacă se va pune această problemă, va fi o pilulă greu de înghiţit pentru Ucraina.
Ziua Victoriei în Rusia, 9 mai: ce a pregătit Vladimir Putin

Our efforts to end the Ukraine war continue on multiple fronts.
‘Turkey has positioned itself with great care to be the go-between with Russia and Ukraine - and this seems to be paying off.’
Excerpts from my interview with the BBC.https://t.co/UlWFi6K2gM— Ibrahim Kalin (@ikalin1) March 18, 2022
Cerinţele lui Putin nu sunt totuşi atât de dure pe cât se temeau unii, scrie BBC, şi nu par să merite toată violenţa, vărsarea de sânge şi distrugerea create de Rusia în Ucraina. Dat fiind controlul strict exercitat de Kremlin asupra media ruse, lui Putin şi acoliţilor săi nu le-ar fi prea greu să prezinte toate acestea drept o mare victorie. Ucraina are însă de ce să-şi facă griji. Dacă un viitor acord nu va fi elaborat în cele mai atente detalii, preşedintele Putin sau succesorii săi îl vor putea folosi oricând ca scuză pentru a invada din nou Ucraina.
Un bărbat care a vrut să se angajeze şofer la stat, revoltat de...

Despre starea fizică și psihică a lui Vladimir Putin
Elaborarea unui acord de pace ar putea lua mult timp, chiar dacă vărsarea de sânge ar putea fi oprită până atunci printr-un armistiţiu. Cât despre Putin? S-a spus că ar putea fi bolnav sau dezechilibrat mintal. Ibrahim Kalin a declarat însă că nu a observat nimic ciudat în timpul convorbirii telefonice şi că preşedintele rus a fost clar şi concis. Dar, chiar dacă va reuşi să prezinte un acord cu Ucraina ca pe o glorioasă victorie asupra neonazismului, poziţia sa în plan intern este cel mai probabil slăbită. Tot mai mulţi ruşi vor înţelege că a întins prea mult coarda, iar poveştile cu soldaţi ucişi sau capturaţi se răspândesc cu repeziciune, mai scrie BBC.
Despre autor:

Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Sebastian Siemiatkowski, CEO Klarna: Intrăm în România pentru a oferi...
Sursa: start-up.ro
-
Ciprian Ciucu vine pe 29 iunie la Green Start-Up Sustainability Forum & Awards
Sursa: green.start-up.ro
-
Farmec relansează gama Gerovital H3 Derma+ și introduce produse noi
Sursa: retail.ro
-
Când sufli în tortul de la 88 de ani... O poveste despre bunicii care rămân...
Sursa: garbo.ro
-
Feli, viața de mamă singură. Cum se împarte artista între fiica sa și viața...
Sursa: kudika.ro
-
Valentin Lazea, BNR: „Bugetul este extrem de încordat”
Sursa: futurebanking.ro
-
Porumbul Mogyi a fost retras din Profi și Metro din cauză că este contaminat
Sursa: wall-street.ro