Preşedintele rus Vladimir Putin a reiterat marţi că guvernul de la Kiev trebuie să recunoască "republicile populare" Doneţk şi Lugansk drept condiţie prealabilă pentru încheierea "operaţiunii speciale" în Ucraina, potrivit Kremlinului, citat de DPA.

Kievul trebuie de asemenea să recunoască suveranitatea Rusiei asupra peninsulei Crimeea din Marea Neagră şi să se angajeze să renunţe şi în continuare la armele nucleare, a anunţat Kremlinul, potrivit Agerpres.

În plus, Ucraina - prietenă cu Occidentul - trebuie să se demilitarizeze şi să adopte un statut neutru.

Este prima declaraţie de acest fel a Kremlinului după ce o delegaţie a Moscovei şi reprezentanţi ai Ucrainei au purtat luni discuţii de pace în Belarus. Prima întâlnirea s-a încheiat fără vreun progres.

În dimineaţa zilei de 24 februarie, Rusia a invadat Ucraina, atacul fiind precedat de o declaraţie a preşedintelui rus care a transmis conaţionalilor săi că este vorba de o "operaţiune specială" pentru "demilitarizarea şi denazificarea" Ucrainei.

Citeste si: VIDEO Oficial ucrainean: Rusia a atacat un turn al televiziunii din Kiev

Greșelile lui Vladimir Putin. Ce nu a luat în calcul când a început războiul cu Ucraina

De șase zile, Ucraina rămâne în picioare, în timp ce tot mai mulți soldați ai Rusiei declară că nu mai vor să lupte. Putin a calculat greșit când a subestimat rezistența Ucrainei, trimițând în conflict soldați fără experiență, care au rămas blocați în tancuri fără combustibil, sunt de părere analiștii militari.

„A fost un calcul greşit. În forțele lor sunt și militari în termen și aici problemele sunt complicate nu numai din cauza vârstei ci pentru că nu au pregătire pentru misiuni de asemenea amploare. Nu aveau ei chemarea deosebită să înfrângă poporul ucrainean, să demilitarizeze, să denazifice Ucraina”, a spus Virgil Bălăceanu la Observator. „Sunt nişte semne de slăbiciune a Armatei ruse si din punct de vedere al logisticii, probabil si din punct de vedere al starii de operativitate a tehnicii. Au avut astfel de surprize pentru ca tancurile sunt mari consumatoare de motorina, sa nu aiba motorina necesara sa si continue marsul”, a completat acesta.

Citeste si:
Volodimir Zelenski anunță o viitoare victorie a Ucrainei: „Au...
Volodimir Zelenski anunță o...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Martie 2022 - 08 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.