Ucraina e în a noua zi de război cu Rusia. În această dimineață, bombardamentele armatei de la Moscova au provocat un incendiu la centrala nucleară de la Zaporojie. Nu au fost raportate modificări ale nivelului de radiații. Kievul este, de asemenea, asaltat de inamici. În cea de-a doua rundă de negocieri, cele două tabere au convenit la asigurarea comună a coridoarelor umanitare pentru evaluarea cetățenilor, livrarea de alimente și medicamente, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut o întâlnire directă cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, pentru „a opri acest război”, avertizând că „dacă Ucraina cade, Rusia va ataca țările baltice și Europa de Est”. Șeful francez Emmanuel Macron a discutat cu președintele rus telefonic și a transmis că el „își menține pozițiile, dorința de demilitarizare a Ucrainei, capitularea Ucrainei”. În acest timp, un milion de oameni și-au părăsit țara, fugind din calea morții. BBC News a prezentat cinci scenarii prin care conflictul militar s-ar putea sfârși. 

 

BBC: 5 scenarii prin care s-ar putea sfârșit războiul din Ucraina

James Landale, corespondent diplomatic al BBC, a analizat situația din Ucraina și a descris cinci scenarii care ar putea duce la încheierea războiului ruso-ucrainean.

1. Război scurt

Războiul are o altă dinamică din ziua opt de conflict, intensificându-și operațiunile militare în Ucraina cu atacuri devastatoare. Kievul cade, președintele Volodimir Zelenski este asasinat sau fuge, iar Rusia instalează un regim marionetă pro-Moscova. Președintele Vladimir Putin declară victoria și retrage unele forțe, lăsând în urmă câteva, pentru a menține controlul. Refugiații fud în continuare spre vest.

2. Război lung

Forțele ruse reușesc să se blocheze, fiind împiedicate de logistică și de ajutorul oferit de Occident Ucrainei. Armata de la Moscova nu poate oferi suficiente trupe pentru a acoperi toată Ucraina, în timp ce defensiva se transformă într-o insurgență eficientă. Uniunea Europeană continuă să trimită arme și muniție. Luptele de putere se pot întinde mult în timp și, în final, după un nou conducător la Kremlin, rușii părăsesc Ucraina.

3. Războiul european

Vladimir Putin ar putea încerca să recâștige mai multe părți din fostul imperiu al Rusiei prin trimiterea de trupe în fostele republici sovietice, cum ar fi Moldova și Georgia, în general state satelit care nu fac parte din NATO. De asemenea, președintele rus ar putea declara că livrările de arme occidentale către Ucraina sunt un act de agresiune care justifică represalii și ar putea amenința că va trimite trupe în țările baltice, care sunt membre NATO, pentru a forma un coridor terestru spre enclava rusă Kaliningrad.

Această mișcare ar putea risca război cu NATO, dar Vladimir Putin și-ar putea asuma acest hazard, dacă ar simți că este singura variantă prin care își poate salva funcția. De altfel, și dacă ar înfrânge Ucraina, liderul rus ar putea fi tentat să escaladeze în continuare.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

4. Soluția diplomatică

Vladimir Putin pare să fi acceptat la tratativele dintre cele două tabere posibilitatea unei încetări a focului. Dacă războiul are în continuare o dinamică nedorită de el, președintele de la Kremlin poate considera că o continuare a conflictului militar ar fi o amenințare mai mare pentru echipa lui decât umilința pe care ar îndura-o dacă i-ar pune capăt.

China intervine și pune presiune pe Moscova pentru a ajunge la un compromis, amenințând că nu va mai cumpăra petrol și gaze rusești. Putin caută o ieșire, în timp ce autoritățile ucrainene ajung la concluzia că un compromis politic ar fi benefic, în detrimentul distrugerii țării și pierderilor de vieți omenești.

Diplomații intră din nou în negocieri și se ajunge la un acord. Ucraina acceptă suveranitatea Rusiei asupra Peninsulei Crimeea și regiunii Donbas, iar Putin e de acord cu independența Ucrainei și dreptul de a avea legături cu Europa.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

5. Alungarea lui Putin

Războiul este dezastruos pentru Rusia și există amenințarea unei revolte populare, luând seama că lumea s-a schimbat în ultimele zile. Lawrence Freedman, profesor la facultatea de Studii despre război din cadrul Kings College din Londra, a declarat: „Acum este la fel de probabil să se schimbe regimul la Moscova, cât şi la Kiev".

Se poate ca Vladimir Putin să continue calea războiului și mii de soldați ruși să moară, în vreme ce sancțiunile economice să îi doboare pe oligarhii ruși. Astfel, conducătorul de la Kremlin va pierde sprijinul popular. Va apărea amenințarea unei revoluții populare, iar șeful rus va folosi forțele de securitate pentru a suprima opoziția. Situația internă, în schimb, ar deveni tensionată.

Citeste si:
Ministrul Bogdan Aurescu, „pus la zid” de BBC. „Ce ați dat voi...
Ministrul Bogdan Aurescu,...

Un număr mare de adepți, membri ai armatei, poliției și elitei economice din Rusia s-ar întoarce împotriva sa. Astfel, Vladimir Putin ar fi înlăturat de la putere. Acest scenariu este puțin probabil, dar în aceeași măsură nu ar fi complet neplauzibil. Totul stă în mâna oamenilor care au beneficiat de legăturile lor cu președintele rus, care ar putea ajunge la ideea că liderul de la Kremlin nu le mai poate apăra interesele în continuare.

Concluzii

Aceste scenarii nu se exclud, ba chiar unele dintre ele s-ar putea combina pentru a produce rezultate diferite. Indiferent de cum se va încheia războiul, lumea se va schimba, iar relațiile Rusiei cu exteriorul vor fi diferite, atitudinea europenilor față de securitate transformându-se.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Martie 2022 - 08 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.