Aleksander Lukashenko, președintele din Belarus, a avut o apariție televizată prin care a surprins pe toată lumea. Oficialul ar fi prezentat într-o emisiune TV planuri secrete de luptă, dar și o schemă de invadare a regiunii Transnistria din Republica Moldova. 

Republica Moldova: Aleksander Lukashenko ar fi prezentat o hartă în care Ucraina e împărţită în patru

Conform express.co.uk, Lukashenko s-a adresat consiliului de securitate din Belarus și ar fi prezentat o hartă în care Ucraina este împărțită în patru regiuni. Printre ele se numără și regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova.

Liderul de la Minsk a mai spus că niciuna dintre unitățile militare din Belarus nu a ieșit din unitățile de care aparțin, dar acestea s-ar putea remonta în două-trei zile în caz de pericol.

„Am fost avertizați, cu șase ore înainte de lansarea rachetelor ucrainene în Belarus. Așadar, rachetele rusești Iskander au putut să le lovească și să le distrugă", a declarat Alexander Lukashenko.

Apariția președintelui din Belarus vine la scurt timp după ce poporul pe care-l conduce a organizat un referendum pentru ca țara să renunțe la statul non-nuclear, mișcare pe care Uniunea Europeană o consideră „îngrijorătoare”. Referendumul a trecut cu 65%, arată datele oficiale. Acest lucru înseamnă că pe teritoriul Belarusului ar putea fi amplasate instalații nucleare.

Belarus, în război cu Ucraina

Trupele belaruse au intrat marți în regiunea Cernihiv, din Ucraina, alături de ruși, a confirmat Vitaly Kirillov, purtător de cuvânt al departamentului regional al forțelor de apărare „Sever”.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

„Belarus a intrat în război. Trupele belaruse au intrat în regiunea Cernihiv”, se arată în comunicat.

Cu doar câteva ore înainte, dictatorul belarus a susținut că nu va trimite trupe în Ucraina. El a declarat presei de stat că forțele sale nu se vor alătura trupelor ruse în invazia Ucrainei. Lukashenko, aliat apropiat al lui Vladimir Putin, a spus că „armata belarusă nu ia parte la acțiunile militare și nu a luat parte niciodată”.

„Putem dovedi asta oricui. Mai mult decât atât, conducerea rusă nu a ridicat niciodată această problemă cu noi – implicarea noastră în conflictul armat. Și nu intenționăm să participăm la această operațiune specială în Ucraina în viitor. Există nu e nevoie de asta”, a mai spus acesta.

Citeste si:
AU ÎNCEPUT PREGĂTIRILE PENTRU MASSIF 2023. CUM ARATĂ MASSIF?...
AU ÎNCEPUT PREGĂTIRILE PENTRU...


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Martie 2022 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.