Adolescentii care nu dorm suficient pot fi mai predispusi sa dezvolte factori de risc pentru boli de inima, cum ar fi hipertensiunea arteriala si excesul de grasimi in organism, sugereaza un studiu american, preluat de Reuters.

"Somnul conteaza", a spus dr. Elsie Taveras de la Massachusetts General Hospital din Boston. ''Durata si calitatea somnului sunt piloni ai sanatatii alaturi de regimul alimentar si activitatea fizica''.

Taveras si colegii ei au efectuat cercetarea pe 829 de adolescenti carora le-au cerut sa poarte la incheietura mainii dispozitive de monitorizare a activitatii, pentru a-si inregistra somnul de noapte si activitatea din timpul zilei timp de 7 pana la 10 zile. Ei au examinat, de asemenea, factorii de risc pentru boli de inima, accident vascular cerebral si diabet zaharat prin masurarea circumferintei taliei adolescentilor, a tensiunii arteriale, colesterolului si a rezistentei la insulina, un semn distinctiv al diabetului.

In general, jumatate dintre adolescenti dormeau cel putin 7,4 ore pe noapte, au constatat cercetatorii. Doar aproximativ 2% dintre acestia au dormit minimum cele 8 ore pe noapte recomandate de National Sleep Foundation pentru adolescentii cu varste cuprinse intre 14 si 17 ani sau minim 9 ore pe noapte recomandate pentru intervalul de varsta 11 - 13 ani.

Cei mai multi participanti aveau ceea ce se considera "eficienta scazuta a somnului", deoarece, dupa ce au adormit, au ramas adormiti doar pentru 84% din timp.

Un somn mai lung si o eficienta mai mare a somnului - adica a ramane adormit mai mult timp - au fost asociate cu o tensiune arteriala mai mica, o circumferinta a taliei mai mica, mai putina masa de grasime si un nivel scazut de colesterol, scriu cercetatorii in revista Pediatrics in care a fost publicat studiul la 15 iunie.

Desi multe cercetari anterioare au asociat un somn insuficient cu o gama larga de probleme de sanatate, inclusiv obezitate, diabet, boli cardiace si tulburari de dispozitie, multe dintre aceste studii s-au concentrat asupra adultilor sau nu au masurat obiectiv somnul.

''In mod interesant, multe dintre relationarile pe care le-am observat in acest studiu au fost independente de calitatea regimului alimentar si de activitatea fizica, precum si de grasimea corporala globala, care sunt cateva dintre principalele cai prin care se considera ca somnul inadecvat influenteaza riscul cardiometabolic'', a explicat Taveras intr-un e-mail transmis Reuters.
Studiul nu a fost un experiment controlat conceput pentru a demonstra daca sau cum cantitatea sau calitatea somnului ar putea avea un impact direct asupra factorilor de risc cardiometabolici la tineri, scrie Agerpres.
Citeste si:
Adolescenții de peste 16 ani ar putea călători peste hotare fără un...
Adolescenții de peste 16 ani...

De asemenea, este neclar daca somnul insuficient ar putea provoca probleme de sanatate cum ar fi excesul de grasime sau hipertensiunea arteriala sau, dimpotriva, conditiile medicale de fond ar fi putut compromite capacitatea adolescentului de a dormi.

Chiar si asa, concluziile subliniaza influenta ampla pe care somnul o poate avea asupra altor aspecte ale sanatatii adolescentilor, a declarat James Gangwisch, un cercetator de psihiatrie la Universitatea Columbia din New York City, care nu a fost implicat in studiu.

"A avea un somn inadecvat creste senzatia de foame prin afectarea hormonilor apetitului, leptina si ghrelin, ceea ce poate duce la supraalimentare si crestere in greutate", a spus cercetatorul prin e-mail. "Faptul ca nu dormiti suficient va poate face sa va simtiti obositi si stresati, ceea ce face mai dificila participarea la exercitii fizice regulate si aderarea la un plan alimentar".
Parintii trebuie sa-i invete pe copii sa faca din somn o prioritate si sa-i ajute sa dezvolte o buna rutina de culcare'', a adaugat Gangwisch.
"Studiul actual evidentiaza impactul negativ al somnului insuficient asupra sanatatii fizice, dar sunt compromise si capacitatile mentale si emotionale ale copilului", a subliniat Gangwisch. "Pur si simplu, a merge la culcare mai devreme poate aduce beneficii uriase in ceea ce priveste imbunatatirea energiei, a starii de spirit, a concentrarii si capacitatii de a invata".
Citeste si:
Cine i-a lipsit cel mai mult Alexiei Eram în America Express. Nu...
Cine i-a lipsit cel mai mult...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.