Potrivit unui nou proiect de lege care a fost înaintat către Senat, adolescenții în vârstă de peste 16 ani ar putea călători peste hotarele țării fără a mai fi nevoie să fie însoțiți de către un adult. Aceștia ar putea părăsi țara cu ajutorul unei declarații notariale în care părinții sau tutorele legal își declară acordul.

Adolescenții peste 16 ani ar putea călători în afară singuri

Inițiatorii proiectului de lege spun că scopul acestuia constă în a oferi mai multă libertate de mișcare adolescenților, pentru a își continua studiile în străinătate, pentru a se reuni cu familia, pentru a călători sau alte activități extrașcolare. Senatorii spun că această lege ar putea ajuta mulți adolescenți care au părinții sau chiar familia stabilită peste hotare să ajungă la ei pentru a se reîntregi.

Există și foarte multe situații în care părinții sunt divorțați, iar adolescentul este dependent de unul dintre aceștia pentru a fi însoțit mereu în călătoriile sale. În cazul în care proiectul va fi aprobat, adolescenții de peste 16 ani vor putea călători peste hotarele țării doar în baza unui acord al ambilor părinți, fără a fi nevoie de însoțirea fizică a unuia dintre aceștia.

Retail jobs

În prezent, minorii din România au voie să părăsească țara doar dacă sunt însoțiți de un adult și doar în baza unei declarații notariale, care este întocmită de către părinții sau de către reprezentanții legali ai minorului.

Tinerii de 16 ani vor avea drept de vot la alegerile locale și europarlamentare

Nota de adoptarea a acestei propuneri legislative a avut termen de dezbatere și vot până la data de 4 septembrie. Aceasta a fost citită în plen de preşedintele interimar al Senatului Alina Gorghiu, care a și condus şedinţa. Proiectul urmează a fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Minorii nu vor mai putea fuma în spațiile publice

Proiectul modifică Legea nr. 349/2002 care face referire la prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Acesta a fost semnat de 29 de deputaţi şi senatori din PSD și PNL. Proiectul de lege urmărește interzicerea fumatului în locurile publice pentru minori.

Citeste si:
Proiect. PSD propune creșterea pedepselor pentru vânzarea de...
Proiect. PSD propune...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Noiembrie 2022 - 03 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.