Uniunea Europeana incearca vineri, la Bratislava, sa dinamizeze prin proiecte concrete blocul amenintat de un calendar electoral foarte incarcat, ascensiunea populismului si plecarea anuntata a Regatului Unit, care urmeaza sa se concretizeze, relateaza Reuters.

Pe agenda adoptata a reuniunii din capitala slovaca a Celor 27, la care nu participa partenerul lor britanic, se afla dublarea Planului de investitii Juncker, iar subiectele se intind pana la marcarea a 60 de ani de la Tratatul fondator de la Roma al Comunitatii Europene, in martie 2017.

Securitatea, apararea, cresterea economica si tineretul sunt prioritatile, nu tocmai noi, impuse dupa lovitura referendumului britanic de la 23 iunie si pregatite de catre cuplul franco-german.

Imperativul in privinta Uniunii Europene este trecerea la viteza superioara si recucerirea opiniei publice. Altfel blocul risca sa se disloce.

"Dorim ca ingrijorarile populatiilor noastre sa se calmeze si ca Europa sa fie din nou sinonimul sperantei si viitorului", a declarat joi Angela Merkel despre "planul de la Bratislava", intr-o intalnire, la Paris, cu François Hollande.

"Noi nu vrem sa lasam pe nimeni la marginea drumului", a spus cancelarul german, care s-a declarat convins ca celelalte state membre se vor asocia propunerilor Berlinului, Parisului si Comisiei Europene.

"Exista o vointa adevarata de a avansa", a apreciat ea.

La sosirea sa la Bratislava, presedintele Consiliului European Donald Tusk, a pledat pentru "o evaluare sobra si sincer onesta a situatiei".

"Lucrul de care avem nevoie in prezent este un scenariu optimist pentru viitor", a declarat el. "Eu nu am nicio indoiala cu privire la acest lucru, insa asta necesta un diagnistic realist al cauzelor Brexitului si consecintelor lui politice asupra intregii Europe", a subliniat presedintele Uniunii Europene.

Insa intentiile Regatului Unit raman foarte vagi. Premierul britanic Theresa May cere timp, iar fostul premier belgian Guy Verhofstadt, care va negocia din partea Parlamentului European in acest dosar, vrea sa incheie negocierile inaintea alegerilor europene din 2019, la fel ca majoritatea capitalelor europene.

Citeste si:
Calendarul alegerilor, dacă nu va avea loc nicio comasare. Senator...
Calendarul alegerilor, dacă...

Inainte de orice negocieri, Londra trebuie sa activeze Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona cu privire la iesirea unei tari din UE, un gest pe care ragatul nu-l va face pana la sfarsitul lui 2016.

"Theresa May spune «Brexitul este Brexit», dar nu e nimic nimic in spate", isi exprima iritarea un diplomat francez. "Aceasta incertitudine este prejudiciabila pentru toata lumea. Este necesar sa fie mentinuta coeziunea Celor 27 pentru a exercita presiuni asupra Londrei", subliniaza el.

REFERENDUM IN UNGARIA

Arzatorul dosar britanic alimenteaza o neliniste generala - Spania inca nu are un guvern; Italia se pronunta in aceasta toamna asupra unei reforme constitutionale dorite de catre presedintele Consiliului de Ministri Matteo Renzi; Austria voteaza din nou pe 4 decembrie, dupa invalidarea scrutinului din mai in care extrema dreapta a fost invinsa la mustata, iar in Franta si in Germania sunt prevazute alegeri majore in 2017.

Citeste si:
Edward Sanda, amenințat cu moartea pe Instagram! Artistul a apelat...
Edward Sanda, amenințat cu...

Insa pe termeni scurt, toate privirile se indreapta catre Ungaria, care organizeaza pe 2 octombrie un referendum foarte riscant pe tema primirii refugiatilor din alte state membre UE.

Tonul urca. Intr-o lupta de unul singur cu Viktor Orban, seful diplomatiei luxemburgheze Jean Asselborn a cerut excluderea Ungariei din UE, din cauza politicii antimigratie a premierul populist.

"Situatia este grava. Europa trebuie sa prezinte o perspectiva", rezuma un diplomat francez de rang inalt, referindu-se la aceste crize politice dintr-o Europa care se confrunta cu dificultati in a reveni la o crestere economica solida, pe fondul amenintarii teroriste.

De la sfarsitul lui iunie incoace, cuplul franco-german si-a asociat Italia, alt stat fondator al Uniunii, o dovada de unitate in aceasta perioada tulbure.

François Hollande si Angela Merkel si-au accelerat intalnirile. Inaintea celei de joi de la Palatul Elysée, ei s-au intalnit deja, in apropiere de Napoli, pe 22 august, iar apoi la Evian, pe 2 septembrie.

APROFUNDAREA APARARII EUROPENE

Citeste si:
Tătaru: „Populismul nu îşi are locul. Valul 4 ne-a determinat să ne...
Tătaru, despre valul 4 al...

Presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a anuntat miercuri o dublare a planului sau de investitii in valoare de 315 miliarde de euro, pe care l-a lansat in 2014 cu scopul de a relansa cresterea economica a Europei.

Planul, care urmeaza sa se incheie in 2017, va fi prelungit pana in 2023, a anuntat el in "discursul despre starea Uniunii" pe care l-a sustinut la Strasbourg.

Mecanismul care se bazeaza pe investitii private garantate de fonduri europene, va avea o capacitate de mobilizare a "500 de miliarde de euro la orizontul lui 2020" si chiar de "630 de miliarde de euro incepand din 2022", a declarat Jean-Claude Juncker.

El a propus tot miercuri sa li se permita consumatorilor sa sune peste tot in Europa fara suprataxa, sa se instaleze puncte de acces la Internet fara fir gratuite in cea mai mare parte a oraselor si satelor si sa se extinda reteaua 5G - tot atatea initiative concrete.

Citeste si:
Bratislava dezminte declarațiile lui Putin privind sistemul de...
Bratislava dezminte...

Firma americana Apple tocmai a fost condamnata de Comisie sa restituie Irlandei 13 miliarde de euro, reprezentand impozit pe profit, o modalitate de a contracara acuzatii de colaborare cu lumea finantelor.

In ceea ce-i priveste pe tineri - principalele victime ale somajului in Europa - Cei 27 prevad sa extinda la licee, colegii si scoli de ucenici Programul Erasmus de schimb de studenti.

La capitolul securitate, corpul european al pazei de frontiera si Pazei de Coasta, a carui infiintare a fost hotarata in urma cu un an, urmeaza sa fie creat pana la sfarsitul anului.

Intr-un context de instabilitate mondiala, o reflectie mai larga asupra apararii europene este, de asemenea, in curs, cu scopul de a face sa avanseze o idee blocata mult timp de britanici.

Intr-un text comun publicat saptamana aceasta, ministrii Apararii francez Jean-Yves Le Drian si german Ursula von der Leyen indeamna la o consolidare a capacitatilor "in vederea unei aparari eficiente a cetatenilor si frontierelor".

Ei propun crearea unui cartier general la Bruxelles, relateaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.