Subiectul cartilor scrise de detinuti in Romania a ajuns in cotidianul britanic The Guardian, care mentioneaza ca publicarea unei carti cu valoare stiintifica poate reduce cu 30 de zile pedeapsa cu inchisoarea, dar aceasta "portita" submineaza campania anticoruptie dusa de autoritati.

Aceasta "portita" submineaza campania anticoruptie din Romania, comenteaza The Guardian in editia online, subliniind ca nimeni nu evalueaza impactul pe care il are numarul mare de detinuti ce exploateaza aceasta lege.

Dan Voiculescu, unul dintre cei mai bogati oameni din Romania si proprietarul unor posturi de televiziune, a fost condamnat la 10 ani de inchisoare in august 2014, pentru coruptie. De atunci, a scris opt lucrari stiintifice, o realizare uimitoare dupa toate standardele, noteaza cotidianul britanic. Oricat de impresionant ar fi, exista totusi suspiciuni ca productivitatea sa nu este motivata doar de zelul academic.

Conform legislatiei romane, pedepsele detinutilor pot fi reduse cu 30 de zile pentru fiecare carte cu valoare stiintifica pe care o publica, iar aceasta este o oportunitate de care profita multi condamnati intr-o tara implicata intr-o campanie anticoruptie fara precedent, comenteaza The Guardian, potrivit MEDIAFAX.

In timp ce se afla in detentie, politicieni si oameni de afaceri in special publica lucrari pentru a profita de aceasta "portita", in conditiile unor controale minime care sa confirme valoarea sau chiar originalitatea operelor.

"Legea este de multi ani, dar nu am mai vazut astfel de abuzuri pana de curand", a declarat Laura Stefan, expert anticoruptie si fost director in Ministerul roman al Justitiei. "Se intampla intr-un moment in care campania anticoruptie din Romania a inceput sa genereze condamnari", a adaugat ea.

Potrivit Administratiei penitenciarelor, 415 lucrari stiintifice scrise de detinuti au fost publicate de la inceputul lui 2013 pana pe 9 decembrie 2015. In 2012, au fost numai sapte.

Exista indicii puternice ca multe dintre carti sunt scrise de "scriitori-fantoma" sau cel putin sunt intens coordonate de asistenti de cercetare din afara. Acestia predau apoi textul detinutilor care il scriu de mana si platesc pentru tiparirea catorva sute de exemplare.

Citeste si:
Piedone, condamnat la 8 ani în cazul Colectiv, candidează din nou...
Piedone, condamnat la 8 ani...

In aprilie 2015, omul de afaceri George Copos, care ispasea o pedeapsa de patru ani de inchisoare, a fost acuzat de plagiat in cazul unei carti pe care ar fi scris-o: "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV si XVI". El a fost eliberat intre timp. Potrivit lui Catalin Parfene, un istoric care si-a scris lucrarea de masterat pe aceasta tema in 2005, cartea lui Copos "are o structura identica, aceeasi abordare istorica, acelasi tip de argumentatie, expresii si pasaje similare, o structura identica a ideilor din teza" sa. De asemenea, Parfene a subliniat ca lucrarea lui Copos a fost coordonata de acelasi profesor.

El a aflat aceste lucruri pentru ca un exemplar al cartii a fost trimis la Biblioteca nationala, asa cum prevede legea, toate celelalte exemplare fiind cumparate aparent de autor.

Citeste si:
Armistițiu Israel - Hamas. Noi eliberări de ostatici și de deținuți...
Armistițiu Israel - Hamas....

In iunie, Universitatea din Bucuresti a anuntat ca infiinteaza o noua comisie de experti care sa analizeze cele doua lucrari, dar chiar daca decizia va fi impotriva lui Copos, este putin probabil ca acesta sa se intoarca in inchisoare pentru a ispasi cele 30 de zile castigate.

In total, Copos ar fi scris cinci carti in cele 400 de zile de detentie. El a primit de asemenea reduceri ale pedepsei pentru ca are mai mult de 60 de ani si pentru ca a lucrat la atelierul de tamplarie al inchisorii. Intre timp, Gigi Becali, controversatul proprietar al clubului de fotbal Steaua, si-a redus perioada de detentie scriind doua carti, inclusiv una despre relatia cu echipa sa de fotbal. Fostul politician Nicolae Vasilescu ar fi scris noua carti din 2014 pana in prezent, iar omul de afaceri Dinel Staicu a publicat sapte lucrari intr-o perioada similara.

Citeste si:
George Copos a fost trimis în judecată pentru că a plagiat o carte
George Copos a fost trimis în...

In ultimele luni, unele persoane implicate in lupta anticoruptie din Romania au exercitat presiuni pentru eliminarea acestei "portite" sau macar modificarea ei.

"Nimeni nu verifica valoarea stiintifica a lucrarii sau daca (detinutii) au avut timp sa scrie aceste carti", a declarat procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi. "Oamenii scriu opt, noua, zece carti fara nicio valoare stiintifica, dar tot obtin reducerea pedepselor. Acest lucru afecteaza indirect lupta impotriva coruptiei", a subliniat ea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.