Noi eliberară de ostatici capturați de gruparea islamistă în 7 octombrie și de deținuți palestinieni sunt așteptate sâmbătă, în a doua zi a armistițiului Israel - Hamas. Acordul celor două puteri aflate în conflict oferă un mic răgaz locuitorilor din Fâșia Gaza după șapte săptămâni de război.

Armistițiul Israel - Hamas, ziua 2. Sâmbătă sunt așteptate noi eliberări de ostatici și de deținuți

Acordul de încetare a focului preț de patru zile, reînnoibilă, obținută miercuri de Qatar cu sprijinul SUA și al Egiptului, prevede eliberarea a 50 de ostatici reținuți în Fâșia Gaza și a 150 de palestinieni deținuți în închisorile israeliene.

O filmare de două minute, difuzată de Hamas, a arătat vineri combatanți mascați, înarmați cu puști și purtând uniforme militare, cu bandă verde în jurul capului ( însemn al aripii armate a grupării Hamas) predând ostatici Crucii Roșii Internaționale.

Primii 24 de oameni - 13 israelieni, 10 thailandezi și 1 filipinez - au ajuns apoi în Israel prin Egipt. La rândul său, Israelul a eliberat 39 de palestinieni deținuți în închisorile sale.

„Nu este decât un început, dar pentru moment totul decurge bine”, a declarat vineri preşedintele american Joe Biden, adăugând că există „şanse reale” de prelungire a încetării focului.

„În zilele următoare, ne aşteptăm ca zeci de ostatici să revină la familiile lor”, a apreciat el.

Qatarul urmează să anunțe sâmbătă câți ostatici și deținuți trebuie să fie eliberați azi. Autoritățile israeliene au transmis că au primit lista, dar nu au menționat nici numărul, nici ora la care este prevăzută eliberarea lor.

„Rămân aproximativ 215 ostatici în Gaza”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene Doron Spielman.

„Nu ştim, în numeroase cazuri, dacă ei sunt morţi sau vii”, a adăugat el.

Citeste si:
Se schimbă cursul războiului? Israelul, acuzat de genocid de Africa...
Se schimbă cursul războiului?...

Printre ostaticii rămași se află încă 20 de thailandezi, a arătat sâmbătă Ministerul thailandez de Externe. Oficialul și-a exprimat speranța că ei „vor fi tratați omenește și eliberați sănătoși și teferi cât mai curând posibil”.

Israelul estimează că aproape 240 de persoane au fost răpite de Hamas în cursul atacului din 7 octombrie. Premierul Benjamin Netanyahu este hotărât să îi readucă pe toți acasă.

Înaintea celor 24 de ostatici eliberați vineri, Hamas a eliberat patru persoane și armata israeliană recuperase un altul. Alte două persoane captive, între care o femeie soldat, au fost găsiți morți în Fâșia Gaza de trupele israeliene.

Încetarea focului trebuie să permită între altele intrarea unui număr mai mare de convoaie cu ajutor umanitar în Fâşia Gaza, supusă unei blocade israeliene de la sosirea la putere a Hamas în 2007 şi aflată în stare de „asediu complet” din 9 octombrie. Israelul a întrerupt aprovizionarea cu apă, hrană, electricitate, medicamente şi carburant.

Citeste si:
Qatarul confirmă prelungirea armistițiului între Israel și Hamas cu...
Qatarul confirmă prelungirea...

Vineri, 200 de camioane încărcate cu ajutoare au intrat în Gaza, potrivit serviciului Ministerului israelian al Apărării responsabil de probleme civile în Gaza. Acesta este „cel mai mare convoi umanitar” de la începutul războiului, a subliniat Ocha, potrivit Agerpres.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Noiembrie 2023 - 11 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.