Atacul cibernetic asupra site-urilor BBC, din ajunul Anului Nou, a fost revendicat de New World Hacking, care pretinde ca obiectul sau principal de activitate este lupta impotriva grupului terorist Stat Islamic, iar actiunea asupra platformelor online ale corporatiei britanice a fost "un test".

"A fost doar un test", a spus un reprezentant al New World Hacking, intr-o serie de mesaje publicate pe contul de Twitter al lui Rory Cellan-Jones, corespondentul British Broadcasting Corporation (BBC) in domeniul tehnologiei, potrivit independent.co.uk.

Reprezentantul New World Hacking mai spune ca hackerii "nu au panificat in mod exact" sa faca nefunctionala pentru mai multe ore principala platforma online a corporatiei britanice de media - bbc.co.uk -, care este unul dintre cele mai vizitate site-uri din Marea Britanie, si sa infurie mii de persoane care nu au mai putut sa aiba acces la continutul publicat pe serviciul video la cerere iPlayer al BBC.

"Avem sediul in Statele Unite, dar ne straduim sa facem nefunctionale site-urile afiliate ISIS si ale membrilor gruparii", a sustinut reprezentantul New World Hacking.

"Ne dam seama uneori ca ceea ce facem nu este intotdeauna cel mai bun lucru, insa fara piratii cibernetici... cine este acolo pentru a lupta impotriva teroristilor care actioneaza in mediul online?", a mai spus reprezentantul gruparii de hackeri New World Hacking. "Motivul pentru care am ales ca tinta BBC este acela ca am vrut sa vedem puterea serverului nostru", a adaugat acesta.

Totodata, pe contul oficial de Twitter al New World Hacking, gruparea a adaugat ca a fost vorba doar despre un test in privinta unui atac cibernetic de tipul DDoS (distributed denial of service/ blocarea distribuita a serviciului). "ISIS va fi tinta noastra principala", se mai spune pe contul de Twitter al New World Hacking.

Daca afirmatiile New World Hacking sunt adevarate, aceasta grupare de hakeri se adauga altor pirati cibernetici, intre care si cei din Anonymous, care au declarat "razboi", anul trecut, grupului terorist Stat Islamic.

Site-urile operate de British Broadcasting Corporation, o companie care detine una dintre cele mai importante platforme online la nivel international, s-au confruntat, pe 31 decembrie, cu probleme tehnice, fiind nefunctionale in ajunul Anului Nou.

Reprezentantii corporatiei britanice de media au anuntat initial pe platforma online Twitter problemele tehnice cu care se confrunta. Acestia au precizat ca specialistii BBC lucreaza pentru a rezolva cat de repede posibil aceste probleme, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Mihai Craiu: ”Testul paharului poate face diferența dintre viață și...
Medicul Mihai Craiu...

Problemele tehnice nu au afectat niciuna dintre statiile de televiziune si radio detinute de BBC, insa s-au rasfrant asupra tuturor serviciilor online ale corporatiei.

Reprezentantii British Broadcasting Corporation nu au facut referire la cate site-uri ale BBC au fost afectate, insa principala platforma online a corporatiei - bbc.co.uk - a fost nefunctionala, fiind indisponibila in mai multe tari, inclusiv in Romania. Aceasta a devenit functionala dupa peste doua ore si jumatate de la aparitia problemelor tehnice. De asemenea, serviciul video la cerere iPlayer al BBC a fost afectat.

Rezolvarea problemelor tehnice a fost anuntata in aceeasi zi printr-un nou mesaj publicat pe Twitter de reprezentantii BBC. "Va cerem scuze pentru orice inconvenient pe care l-ati intampinat", se spunea in mesajul reprezentantilor BBC.

Citeste si:
Ministrul Bogdan Aurescu, „pus la zid” de BBC. „Ce ați dat voi...
Ministrul Bogdan Aurescu,...

Totodata, potrivit unui material publicat pe site-ul propriu, surse din BBC au declarat ca serviciile online ale corporatiei britanice au fost indisponibile din cauza unui atac cibernetic de anvergura, de tipul DDoS.

Pe de alta parte, problemele tehnice cu care s-au confuntat site-urile BBC au determinat comentarii ingrijorate si amuzante din partea internautilor pe platformele de socializare.
"Nu intrati in panica, nu intrati in panica >>> @site-ul BBC pare ca a picat", a scris, la momentul respectiv, un internaut pe Twitter.

"Site-ul BBC nu este niciodata nefunctional. Este sfarsitul lumii?", se intreba o utilizatoare a platformei Twitter.

"Potrivit celor mai multi oameni de pe Twitter, faptul ca site-ul BBC este picat este practic o consecinta a faptului ca cei patru calareti ai Apocalipsei vin toti odata", a scris un alt utilizator al Twitter.

Citeste si:
Site-ul Ministerului Educației a fost spart de hackeri
Site-ul Ministerului...

"Este Sfarsitul Lumii... Site-ul BBC este nefunctional... Fugiti in munti!!!", a scris atunci un alt utilizator al platformei Twitter.

Cele mai recente probleme tehnice majore cu care s-a confruntat BBC in privinta serviciilor sale online au avut loc in 2011, cand principalul site al corporatiei a fost picat timp de o ora. Mai tarziu, in 2012, reprezentantii BBC au dezvaluit ca a fost afectat serviciul sau in limba persana din Londra si servicile sale de telefonie si de e-mail, potrivit theguardian.com.

Site-ul principal al BBC, bbc.co.uk, este a saptea cea mai importanta platforma online din Marea Britanie. Totodata, acesta se situeaza pe locul al 89-lea in topul celor mai accesate site-uri la nivel mondial, potrivit companiei de specialitate Alexa Internet, Inc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.