Medicul pediatru Mihai Craiu, fondatorul Spitalului Virtual pentru Copii, atrage atenţia asupra unui simptom care poate reprezenta o urgenţă extremă, mai ales în aceasta perioadă, în care spitalele pentru copii sunt pline.

Eliminarea peste noapte a măsurilor impuse în timpul pandemiei a dus la un val de viroze, răceli și nu numai, care au umplut camerele de gardă ale spitalelor din toată țara.

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția asupra unor simptome care necesită neapărat consultul unui medic, deoarece pot constitui o urgență. Mai exact, meningita.

Medicul pediatru Mihai Craiu: ”Un semn pe care ar trebui să il știe toți părinții!”

”Acum în România sunt pline camerele de gardă de la toate spitalele de copii. Telefonul sună la ambulanță continuu. Medicii de familie răspund unui număr mult mai mare de apeluri decât de obicei. Poate și pentru că am obosit, cu toții, să respectăm reguli stricte iar "relaxarea" a fost făcută prea abrupt...

În acest context, în care febră au foarte mulți copii, TREBUIE să cunoașteți un semn ce reprezintă o mare urgență.

Când un copil are febră si apar pe corpul lui mici pete (de culoare roșie sau vișinie) care NU dispar atunci când apăsăm cu un pahar de sticlă pe ele, ar putea fi grav. Foarte grav... de obicei meningită sau septicemie.

Dacă un copil febril face brusc o erupție pe piele este un motiv serios ca să vă sfătuiți imediat cu medicul dvs. Dacă există și durere intensă de cap, vărsături "în jet", fără motiv, dacă este deranjat de lumină copilul dvs sau dacă ii bombează fontanela (partea moale de lângă creștetul capului la sugari) atunci trebuie să sunați la 112. Sau să mergeți imediat la spital.

Testul paharului poate face diferența dintre viață și moarte, în unele cazuri grave. Nu numai la copil...

Febră fac toți copiii mici când răcesc. Erupție au puțini iar erupție care NU dispare la testul paharului au foarte puțini. Aceștia trebuie să ajungă imediat la medic.

Citeste si:
TEST: Ce spune despre tine felul în care porți geanta
TEST: Ce spune despre tine...

UPDATE - Deoarece mintea complicată a unora vede în spatele oricăror afirmații un scenariu sunt nevoit să precizez că NU există acum mai multe cazuri de meningită în Romania decât acum 3, 10 sau 15 zile. ATÂT!”, a precizat medicul, pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru copii.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Aprilie 2022 - 09 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.