Multi copii refugiati ajung in Uniunea Europeana neinsotiti si au nevoie de asistenta medicala, psihologica, hrana si gazduire pe termen lung, au aratat experti internationali prezenti la o conferinta la Bucuresti, precizand ca este nevoie de sisteme de protectie in tarile in care ajung.

Situatia refugiatilor din Europa a fost analizata de experti din domeniul protectiei copilului si sanatate din peste 50 de tari, in cadrul Conferintei Regionale Europeane a Societatii Internationale pentru Prevenirea Abuzului si Neglijarii Copilului (ISPCAN), organizata la Bucuresti.

Specialistii au incercat sa identifice, plecand de la experienta mai multor state care deja s-au confruntat cu valuri de refugiati, nevoile copiilor refugiati, dar si ale sustinatorilor acestora, familii sau rudele apropiate, alaturi de care acestia isi parasesc tara natala. Potrivit estimarilor facute, din aprilie 2011 si pana in prezent, aproape doua milioane de sirieni si-au parasit tara din cauza conflictelor, iar 800.000 dintre acestia traiesc in tabere organizate de-a lungul propriei granite.

Turcia si Libanul au preluat cea mai mare parte a refugiatilor, in tabere in care acestia au acces limitat sau inexistent la servicii medicale, sociale, educatie, si in general la o viata normala.

Expertii internationali au aratat ca mare parte dintre sirienii care isi parasesc abia acum tara se indreapta catre statele central si vest-europene, generand un flux masiv de refugiati, printre ei fiind si copii, care uneori nu supravietuiesc drumului sau care sunt in pericol sa devina victime ale abuzurilor, violentei si traficului de persoane.

"Este clar ca aici nu mai este in discutie accesul la educatie al unor copii, ci de acces la hrana, adapost si protectie. (...) Autoritatile trebuie sa se asigure ca acestia raman alaturi de familiile si/sau insotitorii lor, sunt inregistrati, transportati si gazduiti in conditii propice. Fie ca un copil cere asta, fie ca nu, trebuie sa i se asigure ceea ce este in interesul oricarui copil", a spus reprezentantul Inaltului Comisariat pentru Refugiati al Natiunilor Unite (UNHCR), Carolina Marin.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Reprezentantul UNICEF in Romania, Sandie Blanchet, a subliniat ca indiferent daca un minor are statut de refugiat sau nu, el trebuie privit ca un copil, cu toate drepturile ce decurg din asta. "Acesti copii si familiile lor se afla acum pe strada, fara conditii normale de viata. Dar primul lucru de care trebuie sa ne asiguram este ca ei sa ramana alaturi de familie, sa li se garanteze accesul la procedurile legale pentru a ajunge in state in care sa le fie protejate interesele si sa primeasca ajutor specializat pentru nevoile lor. Iar dincolo de ceea ce se intampla in Europa, sunt necesare eforturi reale pentru reducerea si eliminarea conflictelor care au generat in primul rand criza actuala", a spus oficialul UNICEF.

Un medic pediatru din Liban, oficial ISPCAN, Bernard Gerbaka, a declarat, la conferinta de la Bucuresti, ca isi aminteste mai degraba de copiii pentru care nu mai poate face nimic decat de cei pe care reuseste sa ii salveze. "Ma gandesc mereu ce as fi putut face pentru a-i salva, ce pot face pentru alti copii care vor suferi in acelasi mod? Sute de mii de copii pe care ii vedem de-a lungul vietii pot ajunge in situatia acelui copil al carui trup zacea in urma cu cateva saptamani, neinsufletit, pe malul marii. Aceasta imagine a facut inconjurul lumii, dupa o alta tragedie, in care cateva zeci de copii si adulti au fost gasiti morti intr-un camion, in Austria. Toti acesti copii sunt luati din caminul lor si pusi la drum lung. Depinde de noi sa readucem fericirea in viata lor. Produci adrenalina ca sa-i salvezi, produci endorfine cand ii salvezi", a spus medicul, recunoscand in acelasi timp ca in momentul aparitiei primilor refugiati sirieni in Liban, nu exista o activitate organizata pentru protectia lor.

Citeste si:
Peste 5,2 milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la începutul...
Peste 5,2 milioane de...

El a precizat ca foarte important este rolul organizatiilor neguvernamentale, insa interventia acestora trebuie sa fie sprijinita de catre guverne. "Mi s-a spus: OMS stie totul si nu face nimic. Eu spun: OMS nu stie nimic si face de toate! ONG-urile ajuta refugiatii. Ajutati si voi ONG-urile! Pe langa asta, oferiti si adapost, si caldura, recunoastere si dragoste fata de copii", a subliniat medicul libanez.

Expertii internationali au precizat ca dincolo de identificarea nevoilor copiilor refugiati, trebuie identificate si solutiile de care au nevoie organizatiile si institutiile care lucreaza cu refugiatii, astfel incat profesionistii si voluntarii sa poata actiona eficient pentru ameliorarea situatiei acestora, dar in special pentru a fi capabili sa garanteze respectarea drepturilor omului si implicit ale copiilor, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Importanța și etapele procesului de curățare a sistemului de...
Importanța și etapele...

In acest context, Prerna Humpal, de la Eurochild, a amintit si importanta pe care o are implicarea autoritatilor europene, in contextul in care statele de pe continent promoveaza intens respectarea drepturilor si bunastarea copiilor.

Kornilia Hatzinikolaou, de la Agentia Ministeriala pentru Sanatate Mintala si Servicii Sociale din Grecia, a prezentat un amplu plan de actiune menit sa sprijine copiii aflati in situatii dificile.

Ea a precizat ca, de la inceputul acestui an, peste 250.000 de refugiati au tranzitat Grecia, in drumul lor catre statele europene bine pozitionate economic, iar zeci de mii de copii, insotiti sau nu, se afla printre adultii plecati din Siria. "Pentru ei, dar nu numai, migratia este riscanta si plina de pericole. Departe de casa, scoala, familie si prieteni, s-au confruntat cu razboiul, ruina, violenta si rasismul. Nu au notiuni privind drepturile lor. Minorii neinsotiti, cel mai des, si-au pierdut rudele in conflictul din tara si au nevoie de asistenta medicala, psihologica, hrana, gazduire pe termen lung. Ca si adolescentii, de altfel", a spus reprezentanta Greciei.

Citeste si:
Importanța vizierelor de protecție pentru siguranța angajaților
Importanța vizierelor de...

Aceasta a facut si o serie de recomandari pentru institutiile implicate in asistenta refugiatilor-copii, prima fiind asigurarea unui sistem de protectie pentru toti minorii neinsotiti. Ea a mai spus ca la fel de importanta este prezenta translatorilor, care sa ii informeze cu privire la drepturile pe care le au si la procedurile pe care trebuie sa le urmeze in drumul lor, dar si amplasarea unor grupuri speciale de interventie la granite, formate din reprezentanti ai politiei sau institutii similare, psihologi, asistenti sociali si medici, pregatiti pentru interventie rapida.

De asemenea, ea a recomandat dezvoltarea unui sistem de identificare cat mai rapida a copiilor care au nevoie de asistenta medicala sau psihologica si asigurarea tratamentului necesar in institutii specializate, dar si gandirea unui sistem care sa asigure plasamentul temporar (sau permanent) al minorilor neinsotiti in familii din tara pe care o tranziteaza - cu obligatia de a alege cu grija si de a califica familia respectiva in ingrijirea copiilor refugiati.

Lista cu recomandari se adreseaza autoritatilor publice, societatii civile, organizatiilor internationale, profesionistilor si voluntarilor, pentru a facilita colaborarea dintre acestia.

Alte cinci recomandari au fost facute pentru profesionisti si organizatii nonguvernamentale: personal cat mai numeros (medici si asistente, specialisti in constructii - pentru asigurarea unor locuinte temporare, cel putin), traducatori, personal calificat care sa se asigure ca drepturile copiilor sunt respectate, provizii (hrana, medicamente, haine si obiecte de igiena personala) si, nu in ultimul rand, sprijin acordat profesionistilor din teren, voluntari sau nu, pentru prevenirea extenuarii.

Conferinta Regionala Europeana ISPCAN este organizata in premiera la Bucuresti, in colaborare cu Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copii, tema abordata in acest an fiind "In primul rand copiii! Raspunsuri intersectoriale si de colaborare la abuzul, neglijarea si exploatarea copilului".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.