Primul muzeu permanent care va expune cadavre disecate si plastifiate, cu pielea indepartata, pentru a arata complexitatea corpului uman, s-a deschis miercuri, la Berlin, informeaza Reuters.

Muzeul este creatia anatomistului german Gunther von Hagens si a sotiei sale, Angelina Whalley, si expune cadavre tratate cu un tip de cauciuc siliconic si rasini intr-un proces numit "plastinare", care a fost inventat chiar de Hagens. Numit "Doctor Moarte" (Dr Death, in original, n.r.), Von Hagens a efectuat turnee mondiale cu controversata expozitie "Body Worlds", din 1995, atragand circa 40 de milioane de vizitatori.

Capitala germana este primul oras din lume care va gazdui o expozitie permanenta a creatiilor anatomistului, muzeul aflandu-se in fata cunoscutului turn de televiziune din Alexanderplatz. Expozitia ocupa un spatiu de 1.200 de metri patrati si prezinta 20 de corpuri de pe care pielea a fost eliminata, afisand muschii, organele, venele si oasele, aranjate in pozitii imitand actiuni obisnuite din timpul vietii, cum ar fi stand pe un scaun, intinzandu-se sau efectuand exercitii sportive, scrie MEDIAFAX.

Angelina Whalley a spus ca expozitia ofera vizitatorilor o noua perspectiva asupra corpurilor lor si a stilului lor de viata. "Dupa ce au vazut expozitia, unii oameni au spus ca nu-si vor mai trata corpurile ca si cum sunt un dat de la sine", a spus Whalley, adaugand ca un sondaj efectuat la circa sase luni dupa vizitarea expozitiei itinerante a aratat ca 9% dintre oameni au renuntat la fumat, 23% au inceput sa faca mai multe exercitii fizice, iar 30% au inceput sa aiba un regim alimentar mai sanatos. Pe de alta parte, nu toti berlinezii sunt entuziasmati de faptul ca expozitia de cadavre va ocupa un spatiu permanent in oras.

Conducerea muzeului a trebuit sa se lupte cu autoritatile locale, care au declarat expozitia ilegala, facand referire la legile germane privind inmormantarea si interzicerea expunerii de cadavre, si care au incercat sa interzica deschiderea institutiei muzeale in luna octombrie a anului trecut. Van Hagen a castigat, insa, in cele din urma, in justitie.

Citeste si:
Număr impresionant de vizitatori la expoziția „Grădina Luminilor”...
Număr impresionant de...

Mai mult decat simple cadavre, unii vad exponatele ca pe niste opere de arta, dupa cum este cazul lui Detlef von Wagner, in varsta de 61 de ani, care a fost de acord sa-si doneze corpul, dupa deces, pentru a fi tratat si trecut prin procesul de "plastinare". "Nu vreau doar sa putrezesc sau sa fiu ars. Pentru mine, «plastinarea» este arta. Oamenii platesc sa-ti vada corpul neinsufletit intr-o expozitie", a declarat Von Wagner. "Gandul de a exista dupa moarte este cel care ma face sa vreau sa fac asta. In plus, nimeni nu trebuie sa plateasca pentru inmormantarea mea, ceea ce este minunat, nu-i asa?", a mai spus Detlef von Wagner.

O expozitie similara, dar temporara, intitulata "The Human Body", a avut loc la Bucuresti, in perioada 22 martie - 4 august 2013, la Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa".

Citeste si:
Cinci cadavre descoperite în satul ucrainean Motîjîn, printre care...
Cinci cadavre descoperite în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.