Oficialii primariei Capitalei Spaniei, Madrid, si-au propus sa gaseasca amasitelor pamantesti ale lui Miguel de Cervantes, creatorul celebrului personaj Don Quijote, la aproape 400 de ani de la moartea scriitorului.

"Gasirea mormantului lui Cervantes va contribui la achitarea unei datorii foarte importante fata de printul literelor din Spania, fata de personalitatea din Spania care a lasat, probabil, cea mai profunda amprenta in istoria umanitatii", a declarat joi Jose Francisco Garcia, directorul general al Patrimoniului cultural al primariei din Madrid, citat de AFP, citat de MEDIAFAX.

Publicat in doua parti, in 1605 si 1615 in cadrul primelor editii, "«Don Quijote» a avut un impact si o influenta universale".

"Pentru orasul Madrid, gasirea ramasitelor pamantesti ale scriitorului reprezinta unul dintre cele mai importante proiecte culturale pe care le putem initia in acest moment", a adaugat Jose Francisco Garcia. "Insa trebuie sa ramanem prudenti in asteptarea rezultatelor primelor studii", a spus el.

Nascut in 1547, in orasul universitar Alcala de Henares, in apropiere de Madrid, Miguel de Cervantes si-a petrecut ultimii ani din viata intr-un cartier din centrul capitalei spaniole, redenumit in zilele noastre "Barrio de las Letras" sau "Cartierul Literelor", ca un omagiu adus personalitatilor care au locuit acolo: Cervantes, dar si Lope de Vega, si marii rivali literari din Secolul de aur spaniol, Francisco de Quevedo si Luis de Gongora.

Acel cartier se remarca in epoca "prin numarul mare de membri din lumea spectacolului si a boemiei, alaturi de scriitori de toate genurile, care traiau si se intalneau acolo", potrivit istoricului Fernando de Prado, cel care a propus primariei madrilene proiectul de identificare a mormantului lui Cervantes.

Autorul lui "Don Quijote" a fost inmormantat in acest cartier in aprilie 1616, in manastirea calugaritelor din Ordinul Trinitarian.

Citeste si:
DOCUMENT Ardem de vii în spitale. Primăria Constanța a amânat...
DOCUMENT Ardem de vii în...

Nu se cunoaste insa locul exact in care se afla mormantul, pierdut de-a lungul istoriei si din cauza lucrarilor de marire a acelei manastiri cu fatade din caramizi rosii.

Timp de multi ani, a fost dificil sa se efectueze sapaturi in acel loc, in care traiesc in continuare calugarite. Totodata, biserica din respectivul loc este inclusa in patrimoniul cultural al orasului inca din 1921.

"Tehnologia a avansat suficient pentru ca noi sa putem sa garantam de acum inainte ca un studiu realizat cu ajutorul geo-radarului poate sa determine suficient de precis locul in care sunt ingropate ramasite umane", a explicat Jose Francisco Garcia.

Primaria din Madrid a alocat o suma cuprinsa intre 12.000 de euro si 14.000 de euro pentru prima etapa a acestei analize istorice, apoi pentru cautarile cu geo-radarul, care vor demara in saptamanile urmatoare.

Citeste si:
Imagini nemaivăzute cu rămășițele Titanicului ies la iveală acum....
Imagini nemaivăzute cu...

"Astfel, inainte de sosirea verii, va trebui sa tragem concluziile necesare pentru a sti daca vom putea sa incepem cautarile arheologice", a spus Jose Francisco Garcia. "Avem autorizatia semnata de proprietari, congregatia calugaritelor, ca si pe aceea eliberata de regiunea administrativa Madrid".

Sapaturile vor fi incepute doar daca cercetatorii reusesc sa localizeze ramasite umane intr-o zona clar definita.

Cel putin alte doua persoane au fost inhumate in acele locuri, spune Fernando de Prado, care a narat in raportul sau felul in care a fost inmormantat Cervantes, care a murit pe 22 sau pe 23 aprilie 1616, potrivit istoricilor.

"Infasurat intr-o sutana a ordinului franciscan, in care se inrolase cu putin timp inainte de a muri, intr-un sicriu modest, cu mainile pe piept tinand un crucifix din lemn si cu chipul descoperit (...), a fost condus pe ultimul sau drum, sambata, 23 aprilie, in ceea ce era fara indoiala cea mai modesta manastire din Madrid".

Citeste si:
Lidia Buble, în căutarea iubitului perfect! Cuza de la Noaptea...
Lidia Buble, în căutarea...

Pentru antropologi, cercetarea care va urma va fi usoara: "Ni se spune ca vom putea sa determinam de o maniera fiabila daca ramasitele pamantesti apartin lui Miguel de Cervantes, datorita caracteristicilor speciale ale scriitorului", supranumit "Pinguinul din Lepanto", dupa ce a fost ranit in zona pieptului si a ramas cu o pareza la nivelul mainii stangi, in timpul legendarei batalii navale de la Lepanto (1571), castigata de Sfanta Alianta in fata turcilor.

"Cervantes nu a mai putut sa isi foloseasca acea mana timp de 45 de ani. Un antropolog poate sa identifice acest tip de leziune osteologica, care va servi drept dovada pentru a-l identifica", a adaugat Fernando de Prado.

Miguel de Cervantes Saavedra a fost un romancier, poet si dramaturg spaniol, considerat un simbol al literaturii spaniole, este in primul rand cunoscut ca autor al romanului "El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha", ("hidalgo" este un reprezentant al micii nobilimi), considerat primul roman european modern si una din cele mai valoroase opere ale literaturii universale. Miguel de Cervantes a fost supranumit "Principele ingeniozitatii".

Citeste si:
Scriitorul Juan Goytisolo, recompensat cu premiul Cervantes
Scriitorul Juan Goytisolo,...

UNESCO a declarat, in 1995, ziua de 23 aprilie - data mortii lui Miguel de Cervantes - Ziua Mondiala a Cartii si a Drepturilor de Autor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.