Ardem pe capete în spitale. De la Revoluție încoace, pare că aleșii nu pot schimba nici măcar o priză, darămite sisteme electrice de la ATI. Vineri, o altă secție de Terapie Intensivă, de această dată a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, a ars până s-a făcut scrum. La scurt timp s-a aflat că primăria județului a amânat investiții importante la unitatea medicală distrusă, chiar dacă fuseseră cerute de pompieri. Raed Arafat a explicat că „executarea soluțiilor nu ține de ministere sau DSU, ci de proprietarul spitalului”.

DOCUMENT Incendiu la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Primăria Constanța a amânat investiții importante.

Primul apel la 112 a fost dat la 09:48. Un angajat al Spitalului de Boli Infecțioase a relatat că e incendiu pe secția de ATI a unității medicale. Flăcările se răspândeau deja pe toate coridoarele de la parter. La 09:56 soseau primii salvatori la fața locului. 20 de ambulanțe împânzeau clinica, în timp ce pompierii scoteau pacienții pe geam. În interior, oamenii legii au găsit 7 pacienți morți.

Trei dintre ei erau în lift când a izbucnit incendiul și au sfârșit intoxicați, blocați între etaje. Un alt decedat era la parter și alte trei victime au fost descoperite carbonizate pe secția de Terapie Intensivă. Focul ar fi izbucnit de la o priză. Inițial, autoritățile au anunțat 9 decese în incendiu în loc de 7, iar informația greșită s-a transmis de la un oficial la altul.

„Din ce știu, cele 9 persoane decedate sunt de pe secția de Terapie Intensivă. Aceasta este informația certă”, Cseke Atilla, ministrul interimar al Sănătății.

„Eu vă comunic oficial cifra corectă. Vorbim despre 7 persoane: 5 în spital și 2 după ce au fost transferați la celelalte spitale”, Lucian Bode, ministrul de Interne.

Retail jobs

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), și-a cerut iertare, într-o conferință de presă, pentru raportarea greșită a Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). El a explicat că singurul mod în care putea fi evitată această eroare era să nu se comunice nimic până când autoritățile nu au toate datele. Instituția pe care o conducea a răspuns însă nevoii de informare, iar în această dinamică s-a produs confuzia.

„La început s-a confirmat cifra de 9 persoane, care a fost corectată și actualizată la 7. Când raportăm date în dinamică astfel de lucruri pot să se întâmple. Ca să nu se întâmple astfel de lucruri trebuie să nu comunicăm absolut nimic, să nu luăm în considerare absolut nimic decât după ce stăm la rece și analizăm totul.

Având în vedere că toată lumea este interesată să obțină informații, informațiile pot veni în dinamică și uneori poate să se întâmple ce s-a întâmplat azi, să se calculeze de două ori cei doi pacienți care au fost, din păcate, decedați în afara zonei spitalului, au decedat în timpul transportului. Ne cerem scuze pentru informația inițială și e bine că sunt 7 și nu 9. Asta înseamnă situație în dinamică, datele pot să se schimbe pe parcurs”, Raed Arafat.

Primăria Constanța a amânat investiții importante

Planul Strategic al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța arată că instituția sanitară avea nevoie de investiții mari la instalația electrică. Acestea au fost amânate de Primăria Constanța, în subordinea căreia se află spitalul, pentru a fi acoperite financiar de banii dintr-un proiect european. Edilul orașului de la malul mării este Vergil Chițac, membru PNL.

Citeste si:
Prefectul Constanței către nevaccinați: „Faceți o vizită la centru...
Mesajul Prefectului...

Amânarea investițiilor a venit pe fondul existenței unor probleme de infrastructură. Ministrul Lucian Bode a anunțat vineri că pompierii au făcut două controale la spitalul constănțean, unul în noiembrie 2020 și unul în februarie 2021.

„Acolo au fost constatate disfuncționalități și nereguli și au fost aplicate sancțiuni”, Lucian Bode.

Proiectele de investiție retrase presupuneau:


  • mărirea puterii electrice din spital

  • obținerea autorizației de securitate la incendiu

  • instalarea unui sistem de detecție a incendiului.Citeste si:
Ungaria oferă 40 de ventilatoare şi 3.000 de cutii de Favipiravir...
Ungaria trimite un ajutor de...

Foto: Libertatea.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.