Mai multe imagini nemaivăzute care arată rămășițele navei Titanic au fost date publicității acum, la mai bine de 40 de ani de la descoperirea epavei și la peste un secol de la naufragiul pachebotului. Iată ce a dezvăluit oceanograful Robert Ballard care a descoperit segmente mari din vapor în anul 1985, la mulți ani după cea mai mare tragedie maritimă din istorie.

Imagini nemaivăzute cu rămășițele Titanicului ies la iveală acum

Titanicul s-a scufundat în anul 1912, în călătoria sa de inaugurare, după ce a lovit un iceberg. Peste 1.500 de oameni au murit în evenimentul maritim. În 1985, un oceanograf american și un explorator au localizat rămășițe din navă.

Imaginile cu epava Titanicului aparțin Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) și au fost filmate la aproximativ trei kilometri sub suprafața oceanului, la câteva luni după ce exploratorii au descoperit epava, în anul 1985.

După ce s-a descoperit epava, mai multe documentare despre Titanic au arătat fotografii de la locul naufragiului. Chiar dacă, la acea vreme, au fost difuzate numai câteva clipuri scurte cu primele scufundări, acum a apărut pe YouTube un material întreg, needitat, de la primele expediții.

Publicarea acestor imagini „marchează prima vizionare a vasului care a sfârşit tragic în 1912, precum şi alte secvenţe emblematice”, susţine WHOI, conform Agerpres, care citează Reuters.

Imaginile au fost realizate pe parcursul a 11 scufundări în luna iulie a anului 1986. Acestea au fost surprinse cu camere plasate într-un submersibil cu echipaj uman și într-o navă de mici dimensiuni operată de la distanță, care putea fi manevrată în spații înguste.

Detaliul emoționant dezvăluit de oceanograful american

Robert Ballard a declarat că a văzut un „zid uriaș de oțel nituit, care se ridica la peste 30 și ceva de metri deasupra noastră”. „M-am uitat în sus la Titanic. Nimic nu era micz”.

În timpul expediției sale, oceanograful american a dezvăluit că a mai văzut încălțămintea unei mame și a unui copil, care se pare că au murit de hipotermie. „După ce Titanicul s-a scufundat, cei care au intrat în apă și care nu aveau veste de salvare au murit de hipotermie”, a povestit acesta.

Citeste si:
Cei cinci pasageri ai submersibilului Titan au decedat
Cei cinci pasageri ai...

Însă, ceea ce a emoționat a fost descrierea atmosferei de pe fundul Oceanului Atlantic. „Era ca și cum oamenii se uitau înapoi la noi. A fost destul de obsedant, de fapt.”


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Februarie 2023 - 10 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.