Scriitorul spaniol Juan Goytisolo, in varsta de 83 de ani, a fost recompensat, luni, cu premiul Cervantes, cea mai prestigioasa distinctie din literatura hispanica, a anuntat ministrul Culturii din Spania, Jose Ignacio Wert, citat de AFP.

Juriul l-a recompensat pe scriitorul spaniol pentru "capacitatea lui de analiza a limbajului, pentru propozitiile sale complexe din punct de vedere al stilului, dezvoltate in diverse genuri literare, dar si pentru vointa sa de a uni cele doua tarmuri ale Atlanticului si pentru pariul sau permanent in favoarea dialogului intercultural".

Nascut la Barcelona in 1931, Juan Goytisolo a publicat numeroase romane, reportaje si eseuri. A debutat in 1954 cu volumul "Jocul mainilor" ("Juegos de manos"). Opera sa a fost apoi partial cenzurata de dictatura franchista, scrie MEDIAFAX.

Scriitorul a dezvaluit intr-un interviu ca a "descoperit" Spania dupa varsta de 20 de ani, gratie stagiului militar. "In aceasta tara, atunci cand provii dintr-un mediu burghez, ii ignori pe toti ceilalti", a spus romancierul spaniol. Cartea in care a descris aceste realitati spaniole, volumul de nuvele "Para vivir aquí" (1960), a fost la randul sau interzis.

Critic acid al civilizatiei occidentale, Juan Goytisolo a trait mult timp in Franta, unde a fost consilier literar la prestigioasa editura Gallimard. S-a casatorit cu scriitoarea franceza Monique Lange in 1996. Scriitorul s-a stabilit aproape imediat dupa aceea la Marrakech si a devenit un cunoscator si aparator al civilizatiei arabe.

Juan Goytisolo, care a predat literatura spaniola in cateva universitati din Statele Unite ale Americii, este autorul a 15 romane, precum "Makbara" (1980), "Las semanas del jardín" (1997) si "El exiliado de aquí y allá" (2008).
Este fratele poetului Jose Agustin Goytisolo, decedat, si al scriitorului Luis Goytisolo.

Considerat echivalentul premiului Nobel in literatura hispanica, premiul Cervantes reprezinta o distinctie literara foarte ravnita si este, in general, atribuit in mod alternativ scriitorilor din Spania si celor din America Latina. Premiul Cervantes este insotit de un cec de 125.000 de euro.

Citeste si:
Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat Programului Alimentar...
Premiul Nobel pentru Pace a...

In 2013, premiul Cervantes a fost atribuit scriitoarei si jurnalistei mexicane Elena Poniatowska.

Printre laureatii editiilor precedente figureaza personalitati de marca ale literaturii hispanice, precum argentinienii Jorge Luis Borges si Ernesto Sabato, hispano-peruanul Mario Vargas Llosa (laureatul premiului Nobel pentru literatura pe 2010) si mexicanii Carlos Fuentes si Octavio Paz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.