Cateva mii de persoane au stat la cozi impresionante in fata Gradinii Botanice din Chicago, in noaptea de marti spre miercuri, pentru a admira floarea unei plante tropicale uriase, care poate sa atinga o inaltime de peste 1,4 metri, are forma unui falus si emite un miros de cadavru in putrefactie.

Planta tropicala Amorphophallus titanum care creste in Gradina Botanica din Chicago nu a ajuns inca la punctul ei maximal de inflorescenta, informeaza Reuters. Din acest motiv, administratorii americani au luat decizia ca gradina sa ramana deschisa pana la ora locala 02.00 si in noaptea de miercuri spre joi, pentru ca un numar cat mai mare de vizitatori sa aiba posibilitatea de a admira aceasta planta. Florile acestor plante raman complet deschise pe durate foarte scurte, cuprinse intre 24 si 36 de ore.

Florile plantei Amorphophallus titanum emit un miros persistent, de carne in putrefactie. Acel miros special are scopul de a atrage insectele polenizatoare, care ajuta planta sa se reproduca.

Totusi, unii dintre primii vizitatori care au admirat marti seara planta din Chicago - primul exemplar de Amorphophallus titanum din regiunea acestui oras nord-american - s-au declarat usor dezamagiti de faptul ca mirosul florii nu a fost destul de puternic. "Nu a fost atat de urat mirositoare precum credeam", a spus Hanam Tran, un vizitator care a stat la coada mai mult de o ora, alaturi de mama sa si de o ruda, pentru a putea sa intre in Gradina Botanica din Chicago si sa admire acea floare uriasa in nuante de galben pal si verde, cu un pistil in forma de falus si petale colorate la baza lor in nuante de rosu inchis.

Planta din Chicago, care a primit prenumele "Alice", i-a luat prin surprindere pe experti la inceputul acestei saptamani in momentul in care a inceput sa infloreasca. O alta planta din aceeasi gradina botanica, supranumita "Spike", nu a reusit sa infloreasca, in vara acestui an, desi a format o inflorescenta, a carei deschidere a fost asteptata cu mare nerabdare timp de cateva saptamani. O camera video a fost amplasata in jurul florii "Spike", iar acel streaming video a atras peste 350.000 de accesari online, pregatind astfel publicul si angajatii Gradinii Botanice din Chicago pentru frenezia declansata de inflorirea plantei "Alice".

"Am fost cu siguranta dezamagiti cu totii atunci cand Spike nu s-a deschis in urma cu o luna si ceva. Totusi am putut sa invatam multe lucruri din asta", a spus Tim Pollak, un floricultor care a lucrat 12 ani pentru a aduce la inflorescenta una dintre cele opt plante Amorphophallus titanum care traiesc in Gradina Botanica din Chicago.

Citeste si:
Cum a reușit un bărbat din Craiova să ascundă moartea fostei soții,...
Cum a reușit un bărbat din...

Mike Sarchet, in varsta de 23 de ani, care a venit cu un prieten sa o viziteze pe "Alice", marti seara, spune ca a petrecut multe ore pe internet si a asteptat, in van, inflorirea lui "Spike". "Apoi, am vazut pe Facebook, astazi (marti, n.r.) ca aceasta planta a inflorit in mod surprinzator si mi-am spus: «Trebuie sa merg acolo neaparat, imediat dupa ce ies de la serviciu»", a spus vizitatorul american.

Gradina Botanica din Chicago a pus la dispozitia vizitatorilor din serele sale un numar de sapte experti care ofera explicatii stiintifice despre aceste plante, scrie MEDIAFAX. Potrivit botanistului Tim Pollack, "Alice" a inflorit brusc marti dimineata, emanand un miros puternic in primele ore ale diminetii, insa apoi acel miros specific a devenit mai putin persistent pe parcursul zilei.

Citeste si:
76 de ani de la moartea celui mai cunoscut gangster din lume, Al...
76 de ani de la moartea celui...

Plantele Amorphophallus titanum, care prezinta cele mai mari inflorescente neramificate din lume, sunt originare din padurile tropicale din Indonezia si, in mediul lor natural, au nevoie de 10 ani pentru a inflori, iar apoi mor.

O parte din polenul produs de "Alice" - care poate fi conservat prin congelare timp de pana la doi ani - va fi donat altor gradini botanice care detin exemplare din aceasta planta rara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.