Substantele psihedelice din ciupercile magice produc o activitate cerebrala asemanatoare cu aceea din timpul viselor, au descoperit oamenii de stiinta, care au studiat creierul uman in timpul "calatoriilor" mentale induse de acestea.

Intr-un studiu publicat in revista Human Brain Mapping, cercetatorii au examinat efectele psilocibinei - ingredientul psihedelic din ciupercile magice - asupra creierului, folosind informatiile obtinute in urma tomografierii creierului voluntarilor care au fost injectati in prealabil cu acest drog.

"O metoda buna de a intelege cum functioneaza creierul este sa perturbi sistemul intr-un mod nou si accentuat. Drogurile psihedelice fac exact acest lucru, devenind astfel instrumente puternice pentru a cerceta ce anume se intampla in creier in momente de alterare profunda a constiintei", a spus Enzo Tagliazucchi, care a coordonat studiul de la Universitatea Goethe din Germania.

Ciupercile magice cresc in stare naturala in cele mai diverse parti ale globului si au fost folosite din cele mai stravechi timpuri in ritualurile religioase, dar si in scop recreational.

Cercetatorii britanici au explorat potentialul psilocibinei de a atenua forme severe ale depresiei, la pacientii care nu raspund la alte forme de tratament si au obtinut o serie de rezultate pozitive in stadiile incipiente ale experimentelor.

In Statele Unite, oamenii de stiinta au descoperit rezultate pozitive in cadrul testelor cu MDMA (3,4-metilendioximetanfetamina), o forma pura a drogului sintetic ecstasy, in tratarea tulburarilor de stres posttraumatic.

Persoanele care consuma droguri psihedelice descriu adesea o stare de "constiinta extinsa", caracterizata inclusiv de plasmuiri foarte vii ale imaginatiei si senzatii asemanatoare cu visul.

Pentru a explora baza biologica a acestor experiente, echipa lui Tagliazucchi a studiat informatiile obtinute in urma tomografierii RMN a creierului unui grup de 15 voluntari carora li s-a administrat intravenos psilocibina in timp ce se aflau in scanerul RMN.

Citeste si:
Misteriosul sarcofag de plumb descoperit în catedrala Notre-Dame va...
Misteriosul sarcofag de plumb...

Oamenii de stiinta au descoperit ca, dupa administrarea psilocibinei, activitatea din reteaua cerebrala mai primitiva, asociata cu gandirea emotionala, a devenit mai pronuntata, anumite parti ale retelei - cum ar fi hipocampusul si cortexul cingulat anterior - fiind mai active in acelasi timp. Acest model de activitate este similar cu acela produs in timp ce oamenii viseaza.

Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca voluntarii care luasera psilocibina prezentau o activitate mai putin coordonata la nivelul retelei cerebrale asociate cu gandirea superioara, inclusiv constiinta de sine.

"Oamenii descriu adesea efectul produs de psilocibina ca o stare asemanatoare cu visarea, iar studiile noastre au oferit, pentru prima oara, o reprezentare fizica a acestei experiente la nivelul creierului", a declarat Robin Carhart-Harris de la departamentul de medicina al Colegiului imperial din Londra, care a participat la studiu.

Citeste si:
Inovație în medicină! Oamenii de știință au creat un embrion sintetic
Inovație în medicină! Oamenii...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.