România a ieșit din starea de alertă din data de 9 martie, după doi ani de restricții. Toate măsurile au fost ridicate, rămânând în urmă doar recomandările Ministerului Sănătății de a purta mască de protecție în locurile aglomerate și de a ne asigura de o igienă corectă. Așadar, prudență și responsabilitate individuală. Paradoxal, însă, încetarea crizei sanitare înseamnă și corvoadă, dar doar pentru cei a cărora documente ( buletin, permis de conducere etc) au expirat în timpul stării de alertă. Aceștia au la dispoziție 3 luni pentru a le preschimba. 

Starea de alertă s-a încheiat, permisele au expirat. Românii au 3 luni la dispoziție să le preschimbe

Folosirea în continuare a documentelor expirate în perioada în care s-a aplicat starea de alertă e posibilă pentru că, așa cum stabilește Legea 55/2020, „valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice, precum și de entitățile private autorizate conform legii se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări”.

Luând în calcul faptul că starea de alertă s-a aplicat, conform HG 171/2022, până în 9 martie, oamenii care au documente expirate în această perioadă le vor putea folosi până în data de 6 iunie 2022.

Mai mult, Legea 55/2020 stabilește și o excepție de la regula prelungirii valabilității documentelor personale cu trei luni de la încheierea stării de alertă. Dovezile înlocuitoare ale permiselor de conducere, cu drept de circulație, au rămas valabile pe toată perioada stării de alertă, dar vor fi valabile și timp de zece zile de la încetarea acesteia, adică până pe 18 martie 2022. Astfel, dovezile nu vor rămâne valabile, ca în cazul altor documente, până în luna iunie.

Trebuie precizat că valabilitatea inspecției tehnice periodice nu s-a prelungit nici în timpul stării de alertă și nu se va prelungi nici în continuare. Nici valabilitatea pașapoartelor nu se prelungește automat, potrivit avocatnet.ro.

Cum se poate obține un permis nou

În cazul permiselor de conducere, Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) anunță cum pot fi evitate cozile pentru preschimbarea documentului. Instituția recomandă cetățenilor aflați în situația de a avea permisul expirat să solicite preschimbarea actelor în timp util, parcurgând următorii pași:

Citeste si:
Programare la examenul auto în 2023. În cât timp poți susține proba...
Programare la examenul auto...
  • efectuarea programăriilor online pe site-ul www.drpciv.ro;
  • achitarea contravalorii documentelor solicitate (prin intermediul CEC,BCR, rețeaua de stații SelfPay, online – ghișeul.ro sau drpciv.ro sectiunea servicii online – plăți, mandat poștal, etc.)
  • pregătirea documentelor necesare pentru preschimbarea permisului de conducere/înmatricularea vehiculelor (lista documentelor se regăsește pe site-ul www.drpciv.ro, secțiunea documente și formulare;
  • prezentarea la sediu conform programării;

Stadiul emiterii documentelor poate fi urmărit, în timp real, pe site-ul www.drpciv.ro, secțiunea servicii online – emitere permis/emitere certificat.

„În funcție de evoluția solicitărilor vor fi aplicate măsuri la nivelul serviciilor publice comunitare regim permise în sensul redistribuirii personalului disponibil”, transmite sursa citată.

Citeste si:
Actele necesare pentru vacanța cu copiii
Actele necesare pentru...

Măsuri și recomandări pentru România, după încetarea stării de alertă

Prin încetarea stării de alertă:

  • Masca medicală sau masca FFP2
    ! NU mai este obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise (și pe stradă).
  • Accesul în diverse spații publice (spații comerciale, magazine, instituții publice etc.)
    ! NU mai sunt limitări (certificat verde, testare).
  • Program de funcționare (magazine, terase, restaurante, evenimente publice sau private etc.)
    ! NU mai există limitare (de ex. ora 22).
  • Formular de localizare a călătorilor (PLF)
    ! ESTE încă solicitat la intrarea în țară.
  • Certificatul electronic COVID
    ! NU va mai fi solicitat la intrarea în țară. Însă este cerut încă la intrarea în alte țări.
  • Carantina (la intrarea în România)
    ! NU se mai aplică pt. oricine vine din orice țară.
    > Vezi hotărârea CNSU – 8.03.2022
  • Documentele expirate în timpul stării de alertă (de ex. buletin, permis conducere)
    ! Mai sunt valabile 90 de zile de la încetarea stării de alertă.

Măsuri recomandate pentru evitarea creșterii infectării COVID-19

  • Purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise, inclusiv în unitățile sanitare, în grădinițe, școli, universități;
  • Evitarea spațiilor aglomerate fie că sunt închise sau deschise;
  • Spălatul mâinilor, utilizarea unui dezinfectant;
  • Persoanele care au simptome – testare la medicul de familie sau la centrele de evaluare;
  • Persoanele cu diagnostic pozitiv, automat se izolează (vor primi concediu medical);
  • Consultatarea condițiilor de călătorie în alte state (au încă reguli / restricții Covid).
Citeste si:
Vaccinarea antigripală a început și în farmacii. Ce să faci ca să...
Vaccinarea antigripală a...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Martie 2022 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.