De la începutul anului curent și până acum, polițiștii de frontieră au blocat călătoria a aproximativ 1.600 de copii, deoarece părinții sau însoțitorii nu aveau actele necesare pentru a călători cu minorii în străinătate. Acest gen de situații au fost des întâlnite în ultima perioadă, odată cu începerea vacanței de vară. Autoritățile au oprit numai în ultima lună aproape 500 de micuți la frontieră.

Acte necesare pentru vacanța cu copiii

„Fie părinții nu au putut prezenta un document valabil de călătorie pentru copil, fie nu au prezentat declarația necesară de la celălalt părinte, atunci când minorul este însoțit doar de unul dintre părinți, fie persoana însoțitoare, alta decât părinții, nu a putut prezenta extrasul de cazier judiciar”, a delcarat Cătălin Rusu, purtător de cuvânt Poliția de Frontieră.

Copiii pot părăsi țara natală cu anumite condiții: trebuie să se afle în posesia unui document valabil de trecerea de stat, adică pașaport, sau carte de identitate, dacă minorul a împlinit 14 ani. De asemenea, copilul trebuie să aibă acordul părinților și să fie însoțit.


  • pașaport - pentru copii de la 5 la 13 ani;


  • pașaport temporar - eliberat pentru copii sub 5 ani;


  • pașaport biometric - emis la cererea părinților pentru copiii sub 5 ani, fiind valabil 12 luni;


  • înscris pe pașaportul părintelui cu care călătorește;


  • carte de identitate provizorie ce le dă dreptul de a trece granițele țărilor din cadrul Uniunii Europene și în alte țări între care există contracte unilaterale de trecere a frontierei.


„În mod normal, minorul călătorește acompaniat de ambii părinți. În condițiile în care călătoria este efectuată doar în prezența unui dintre ei, trebuie dată o declarație în cadrul căreia celălalt părinte își dă acordul cu privire la călătoria în străinătate a copilului. Atenție, căci documentul de care este nevoie este un document notarial.

Citeste si:
Cum te acomodezi după concediu: 5 trucuri ușor de aplicat
Cum te acomodezi după...

Sunt multiple opțiuni pentru părinte cu privire la declarație. Poate fi făcută pe o perioadă de trei ani, cu multiple călătorii în străinătate, fie că vorbim de mai multe intrări sau ieșiri. De asemenea, documentul poate fi făcut și pe o perioadă determinată”, a explicat notarul Theodor Ciocîrlan.

Pentru a face o astfel de declarație notarială este nevoie de documentele de identitate ale părinților, cât și de certificatul de naștere al copilului în format original.

În situația în care călătoria minorului se face la brațul unui însoțitor, pe lângă declarația notarială este nevoie și de cazierul judiciar al însoțitorului, care trebuie să fie nu mai vechi de șase luni.

Aceasta reprezintă o măsură suplimentară care să ateste că persoana care călătorește alături de minor nu are în istoric anumite infracțiuni care ar putea pune în pericol siguranța copilului.

Citeste si:
Culiță Sterp a scăpat de controlul judiciar. Artistul poate susține...
Culiță Sterp a scăpat de...


  • copilul poate călători în străinătate cu un însoțitor, numai cu acordul părinților. Acest lucru va fi certificat printr-un act notarial care trebuie înregistrat în prezența ambilor părinți. Copilul trebuie să aibă pașaport sau o carte de identitate temporară;


  • pașapoartele temporare sau biometrice se eliberează doar la cererea părinților;


  • cererea pentru pașaportul copilului se depune de ambii părinți, de tutorii legali sau de un părinte/ tutore având consimțământul în scris al celuilalt părinte/ tutore;


  • dovada poate fi eliberată temporar pentru minorii sub 13 ani la cererea părinților sau al tutorilor, iar de la vârsta de 13 ani la cererea unui părinte/ tutore.


Dacă micuțul nu are un însoțitor, trebuie știut că un membru din compania aeriană aleasă pentru călătorie poate deveni tutorele copilului pe durata zborului.

Citeste si:
Anca Serea, declarații despre felul în care a ales să își educe...
Anca Serea, declarații despre...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Iulie 2022 - 01 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.