Potrivit unei noi modificări, nașterea unui copil trebuie declarată în maxim 30 de zile, indiferent dacă bebelușul este viu sau decedat. Dacă copilul a murit în termen de 30 de zile de la naștere, declararea nașterii se face în termen de 24 de ore de la data decesului.

Eliberarea certificatului de naștere la bebeluși

Potrivit legii nr. 105 din 20 aprilie 2022, dacă declarația de naștere se face după cele 30 de zile, însă nu mai târziu de un an de zile de la naștere, certificatul de naștere se va elibera în timp de 30 de zile de la solicitarea făcută de părinte.

Eliberarea certificatului de naștere trebuie să fie aprobată de primarul unității administrativ-teritoriale, șeful misiunii diplomatice sau al oficiului consular de carieră al României, în raza căruia a avut loc nașterea.

În cazul în care declarația de naștere a copilului se face după un an de la nașterea acestuia, certificatul de naștere va fi eliberat în termen de 90 de zile de la data depunerii solicitării.

Totodată, pe lângă aprobarea primarului unității administrativ-teritoriale pe raza unde s-a născut copilul va fi necesar și prezentarea unui aviz al serviciului comunitar județean/al municipiului București de evidență a persoanelor.

Retail jobs

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Mai 2022 - 01 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.