Cetățenii din SUA care vor dori să călătorească în țările din Uniunea Europeană vor avea nevoie de vize. Americanii vor fi nevoiți să se înscrie în viitorul Sistem European de Informaţii şi Autorizare privind Călătoriile (ETIAS - European Travel Information and Authorization System) și să achite o taxă.

UE impune vize pentru cetățenii din SUA care vor să călătorească în Europa

La momentul actual, americanii pot călători în Europa doar cu pașaportul american pentru perioade mai mici de 90 de zile. Anul viitor se anunță schimbări privind acest aspect.

Începând din primăvara anului 2023, cetățenii din SUA, precum și persoanele din alte 58 de țări, vor fi nevoite să dețină o scutire de viză a sistemului european de informații și autorizare de călătorie (ETIAS) pentru a putea călători în țările din zona Schengen și UE.

Ce este ETIAS și cum funcționează

La finele anului 2016, Comisia Europeană a fost de acord cu dezvoltarea Sistemului European de Informaţii şi Autorizare privind Călătoriile (ETIAS). Acest sistem a fost elaborat drept instrument de screening în scopul identificării terorismului și a imigrației ilegale

„Măsura de screening electronic automat este creată pentru a identifica securitatea, migrația neregulată sau riscurile mari de epidemie prezentate de vizitatorii scutiți de viză”, potrivit site-ului ETIAS.

Chiar dacă persoanele din SUA încă nu vor avea nevoie de viză Schengen, aceștia vor trece un control înainte de a sosi în țările Uniunii Europene. Nu vor fi colectate date biometrice. Americanii vor trebui să le comunice mai multe informații despre pașaport și să răspundă la o serie de întrebări de securitate cu privire la sănătatea călătorului și dacă s-au aflat în zone de conflict în trecut.

Cât costă taxa ETIAS

Călătorii vor completa o cerere ETIAS care nu durează mai mult de 10 minute, după care aceștia vor primi o autorizație de călătorie în scurt timp. Cererea trebuie completată cu cel puțin 96 de ore înainte de călătorie. Dacă aceasta a fost aprobată, autorizația de călătorie ETIAS va fi valabilă timp de trei ani și se poate călători în diferite țări din UE.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Călătorii care au vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani vor avea nevoie de un pașaport valabil, o adresă de e-mail și un card de debit sau de credit pentru a achita taxa nerambursabilă în valoare de 7 EUR (aproximativ 35 de roni). Copiii și adolescenții cu vârsta sub 18 ani și seniorii peste 70 de ani vor fi nevoiți să completeze o cerere ETIAS, însă vor fi scutiți de taxă.

Când ETIAS va intra în funcțiune, companiile aeriene care vor avea destinația spre țările din Europa vor avea obligația să verifice autorizațiile ETIAS ale pasagerilor pentru a le putea permite îmbarcarea în aeronavă.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Octombrie 2022 - 10 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.