După ce cursanții susțin cu brio proba teoretică a examenului auto, urmează partea practică. Cursanții au de așteptat chiar și câteva luni până când vor susține traseul auto. Acest lucru depinde de judeţ, dar şi de numărul de programări.

Programarea la examenul auto pentru proba practică. Cât au de așteptat cursanții

Unii cursanți sunt nevoiți să aștepte luni bune până când sunt programați la traseul auto pentru obținerea permisului de conducere pentru categoria B. Timpul de așteptare depinde în mare parte de județ, de numărul de cursanți și mașinile disponibile de la școala auto. Această așteptare poate fi atât în beneficiul cursanților, cât și în dezavantajul lor. Cu cât data programării pentru traseul auto este mai târzie de la susținerea probei teoretice, cu atât elevii au şanse mai mici de promovare.

Majoritatea elevilor au nevoie de ore suplimentare pentru care sunt nevoiți să mai scoată bani din buzunar pe lângă plata contractului pentru școala auto. O oră suplimentară de condus începe de la 150 de lei. În Ilfov, de exemplu, timpul de aşteptare pentru a putea susţine examenul practic este de 2 luni şi jumătate, iar în municipiul Bucureşti, elevii trebuie să aștepte o lună. În Botoșani şi Covasna programarea pentru traseul auto este de 4-5 luni pentru proba practică.

Actele necesare pentru şcoala auto categoria B


  • carte de identitate a cursantului;

  • cazier judiciar eliberat de orice secţie de poliţie cu menţiunea "Examen Auto";

  • fişa medicală;

  • test psihologic.

Cât durează şcoala de şoferi în 2023

Şcoala de şoferi are loc în două etape: etapa teoretică şi cea practică. La prima etapă cursanții învață toate noţiunile tehnice necesare pentru a putea conduce în siguranță, iar în a doua etapă, orele de conducere, elevii practică condusul propriu-zis în trafic.

Partea teoretică este formată din 24 de ore care sunt împărțite pe diferite categorii:


  • 14 ore de legislație rutieră;

  • 4 ore de conducere preventivă și ecologică;

  • 2 ore de legislație specifică;

  • 2 ore de cunoașterea și înțelegerea autovehiculului

Citeste si:
Buni de plată. Șoferii vor fi amendați cu 2.900 de lei pentru...
Noi schimbări în Codul...

Potrivit legislației, cursanţii trebuie să efectueze 30 de ore de conducere înainte ca aceștia să susţină examenul teoretic şi cel practic. Zilnic, un cursant are voie să conducă cel mult 90 de minute.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Februarie 2023 - 05 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.