Guvernul a aprobat o nouă lege pentru Codul Rutier care cuprinde sancțiuni mult mai aspre pentru șoferii care sunt tentați să încalce regulile de circulație. Una dintre încălcări atrage amenzi usturătoare pentru șoferi.

Amendă mai aspră pentru una dintre încălcările Codului Rutier

Guvernul a decis ca conducătorii auto care vor circula nejustificat pe banda de urgenţă de pe autostrăzi să primească sancțiuni mult mai usturătoare. Șoferii ar fi buni de plata unei amenzi de până la 2.900 de lei în cazul în care vor încălca legea.

Totodată, șoferii care vor încălca regula de circulație li se va suspenda dreptul pe a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. Alte modificări care tot au legătură cu circulația pe autostrăzi se referă la mersul pe contrasens, la șoferii care întorc sau merg cu spatele. În acest caz, șoferii care vor încălca legea vor rămâne pietoni timp de 120 de zile.

Alte modificări ale legislației Codului Rutier

O altă schimbare importantă prevede conducătorii auto care trec la nivel cu o cale ferată fără să se asigure sau care șoferii depăşesc limita de viteză legală cu mai mult de 70 de kilometri la oră pe orice categorie de drum. Totodată, manevra de depăşire neregulamentară va fi şi aceasta sancționată mai dur. Amenda pentru o astfel de încălcare va ajunge până la 1.160 de lei, iar permisul de conducere va fi reținut pentru o perioadă de 60 de zile.

Toate aceste modificări au fost inițiate după ce Guvernul a aprobat, printr-o ordonanţă, modificarea şi completarea OUG nr.195/2002 cu privire la circulaţia pe drumurile publice, stabilind noi sancţiuni pentru mai multe abateri de la legislaţia rutieră.

De asemenea, în urmă cu o lună au fost propuse și alte modificări importante. Printre ele se numără și sancționarea șoferilor care utilizează telefoanele mobile, cu excepția dispozitivelor de tip hands-free, în momentul în care se deplasează cu mașina pe drumurile publice. Această încălcare va fi pedepsită cu suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile.

Sancțiuni pentru șoferii care dau flash-uri sau claxonează

Conducătorii auto care se vor aventura în drifturi pe stradă sau în parcări se vor alege fără permisul de conducere, conform noilor modificări ale Codului Rutier a intrat în vigoare din 27 februarie.

Citeste si:
Zeci de mii de polițe RCA expiră în câteva zile. Ce trebuie să facă...
Zeci de mii de polițe RCA...

Totodată, în Codul Rutier au mai fost introduse modificări privind agresivitatea șoferilor în trafic. Sunt introduse, astfel, sancțiuni dure pentru șoferii care conduc periculos, dau flash-uri și claxoane nejustificate sau depășesc viteza în localități cu peste 70 de km/h.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Iunie 2022 - 09 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.