Colegiul Farmaciștilor din România a anunțat că în contextul stării de alerte din cauza gripei, acum vaccinarea antigripală se poate face și în farmacii.

A început vaccinarea antigripală în farmacii

Sezonul gripal 2022-2023 este mult mai agresiv față de anii trecuți. Simptomele sunt la fel, însă acum virusul atacă organismul mult mai rapid și mult mai sever. Rata de acoperire vaccinală în România este în scădere, de aceea a fost și instituită starea de alertă epidemiologică din cauza gripei. Colegiul Farmaciștilor din România a anunțat că vaccinarea antigripală se poate face deja și în farmacii.

„Vaccinarea antigripală în farmacii se realizează de către farmaciștii care au absolvit cursuri de pregătire postuniversitară, organizate de universitățile de medicină și farmacie din România în perioada noiembrie – decembrie 2022. De asemenea, farmaciile care au dorit să se implice în program au fost autorizate special pentru a desfășura activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere, lista acestora fiind publicată pe site-ul Ministerului Sănătății la rubrica Pacienti/Farmacii si drogherii/tabel farmacii vaccinare (https://www.ms.ro/wp-content/uploads/2023/01/tabel-farmacii-vaccinare1.xlsx).”, mai precizează sursa.

Vaccinarea antigripală poate fi realizată în farmaciile autorizate din București și din alte 15 județe. Lista farmaciilor este în creștere în măsură ce se eliberează autorizațiile speciale și farmaciile se pun la punct cu toate detaliile necesare. Lista farmaciilor în care se poate efectua vaccinul antigripal poate fi accesată și pe site-ul Colegiului Farmaciștilor din România www.colegfarm.ro, dar și pe site-ul www.serviciifarmaceutice.ro.

Măsuri pe care trebuie să le îndeplinești pentru a te vaccina antigripal


  • să consulte lista farmaciilor autorizate pentru vaccinarea antigripală pe site-urile indicate, la rubrica dedicată și să se programeze telefonic în prealabil;

  • să solicite recomandarea medicală de vaccinare antigripală fie medicului de familie, fie unui alt medic specialist, dacă în anii anteriori au fost cel puțin o dată vaccinați împotriva gripei sezoniere;

  • să se prezinte la data programării, cu recomandarea medicală în farmacia autorizată și să achiziționeze vaccinul antigripal în vederea administrării acestuia.

Citeste si:
CNSU a declarat stare de alertă în județul Vrancea din cauza zăpezii
CNSU a declarat stare de...

De asemenea, personalul medical menționează că:


  • vaccinul antigripal se va administra numai după efectuarea unei anamneze minimale de către farmacist, pentru identificarea unor eventuale contraindicații sau precauții la vaccinare.

  • vaccinarea în farmacii nu se efectuează dacă persoana respectivă nu a mai fost vaccinată anterior antigripal și nu prezintă o recomandare medicală în acest sens.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Ianuarie 2023 - 02 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.