„Pandemia este aproape de a se încheia. România va ieși din starea de alertă, începând cu data de 8 martie”, a anunțat președintele Klaus Iohannis pe 4 martie. Niciuna dintre restricții nu mai e valabilă, însă rămân câteva recomandări: să purtăm mască în interior, dacă este aglomerat, și să ne izolăm, dacă suntem infectați. Restaurantele și magazinele pot ține deschis non-stop, iar certificatul verde devine inutil, rămânând valabil doar la intrarea în țară. Așadar, de miercuri, 8 martie, fiecare dintre noi decide pentru el. 

Lista restricțiilor și a măsurilor anti-Covid care dispar de miercuri, când România iese din starea de alertă

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat pentru HotNews că nu este nevoie ca guvernul să emită o hotărâre privind încetarea stării de alertă. Oficialul a menționat că Ministerul Sănătății urmează să stabilească eventuale măsuri care să rămână în vigoare după încetarea stării de alertă.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru, a precizat, luni, că în privința Formularului de localizare la intrare în țară (PLF) și a certificatului verde Ministerul Sănătății va clarifica reglementările referitoare la cele două categorii de documente.

Trebuie menționat că, odată cu încheierea stării de alertă, se reiau și evenimentele private, concertele și spectacolele, fără limită de participanți. Restaurantele, barurile și terasele pot ține deschis până la ultimul client. Unele localuri mai păstrează din restricții.

„Purtarea măștii de protecţie de către angajaţi, de asemenea luarea temperaturii la intrarea în tură a angajaţilor”, a declarat Bogdan Bozaoache, patronul unui restaurant, pentru Observator.

  • Starea de alertă pe teritoriul României a fost instituită în 18 mai 2020.
  • Starea de alertă a fost prelungită ultima dată, cu alte 30 de zile, începând cu 7 februarie.

Bolnavii COVID-19, tratați în spitale alături de ceilalți pacienți

„Nu înseamnă că nu va mai exista un risc. Dacă aveai gripă te duceai la serviciu fără să iei nicio măsură? Nu cred că se întâmpla. E acelaşi lucru”, spus Adrian Marinescu, medic infecționist.

„Vom trata pacientul cu COVID cum se întâmplă cu cel care are gripă. Va fi tratat alături de ceilalți pacienți, fiind o izolare la nivel de salon”, a completat acesta.

Citeste si:
Proteste chiar și în ziua în care Alexandra a fost condusă pe...
Proteste chiar și în ziua în...

Atenție!

Odată cu anularea stării de alertă dispar și anumite beneficii. Ajutorul prin care ratele la bancă pot fi înghețate pentru o perioadă de 9 luni dispare, iar documentele de identitate expirate în perioada stării de alertă nu vor mai fi valabile și trebuie reînnoite în cel mult trei luni. De asemenea, dispare și șomajul tehnic sau obligația de a lucra în program diferit.

Declarațiile lui Klaus Iohannis

  • Bună ziua! Epidemia de COVID-19 se află pe o pantă accelerat descendentă la noi în țară, iar valul cinci este aproape de a se încheia.
    Este momentul, deci, să luăm noi decizii legate de gestionarea acestei situații, decizii cu un impact major pentru viitor.
  • Am convocat astăzi o ședință de evaluare cu toți responsabilii din domeniu, în urma căreia am hotărât să nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă instituită în România. Ministerul Sănătății este cel care urmează să gestioneze în continuare evoluția epidemiei, care sperăm că se apropie de final.
  • Odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate și o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum. Măsurile complete vor fi anunțate și explicate pe larg, în perioada imediat următoare, de autoritățile abilitate.
  • Dragi români, se împlinesc doi ani de la debutul pandemiei de COVID-19, doi ani foarte grei, în care existența noastră a fost modificată radical.
  • Peste 63.000 de români au pierdut lupta cu boala, lăsând în urma lor un gol uriaș și nenumărate familii îndoliate. Aceste cifre exprimă multă suferință, sunt reflecția unor tragedii care au produs urme adânci.
  • Ultimii doi ani au adus multe provocări, care ne-au influențat în cele mai diferite moduri: răspândirea accelerată a virusului, izolarea, presiunea pusă pe sistemul sanitar, închiderea școlilor, afectarea mai multor sectoare din economie, diminuarea interacțiunilor sociale, toate acestea au avut un impact negativ și ne-au ridicat nenumărate bariere.
  • O perioadă de mari sacrificii pentru români, dar, în același timp, o perioadă în care am descoperit noi valențe ale solidarității, ale spiritului civic, ale dedicării și implicării.
  • Nu am fi putut însă răzbi fără intervenția concertată și susținută a autorităților, care au trebuit să gestioneze o criză sanitară istorică, în pofida unor deficiențe acute, cauzate de lipsa reformelor sistemice tocmai în domeniile de care aveam mai mare nevoie.
  • Faptul că astăzi putem vorbi de o nouă etapă, care înseamnă cel puțin finalul acestui val pandemic, se datorează în bună parte și măsurilor eficiente de prevenție adoptate de autorități.
  • În mod evident, nu am fi putut reuși fără responsabilitatea cetățenilor, fără solidaritatea românilor care, în marea lor majoritate, au înțeles și au respectat regulile. Le mulțumesc în mod special pentru acest lucru!
  • Doresc să mulțumesc încă o dată și medicilor, asistenților medicali, infirmierilor, farmaciștilor și tuturor celor care au fost permanent în prima linie în lupta cu virusul și au făcut dovada dedicării și a profesionalismului desăvârșit.
  • Mobilizarea exemplară a sistemului sanitar, în ciuda vulnerabilităților majore cu care acesta s-a confruntat, a fost impresionantă.
  • Pandemia ne-a învățat și lecții pe care trebuie să le valorificăm, și poate cea mai importantă este cea a solidarității: am oferit ajutor celor aflați în nevoie și am primit sprijin de la partenerii europeni atunci când noi ne-am confruntat cu probleme majore.
  • Colaborarea europeană și internațională în domeniul științific a permis înțelegerea mai aprofundată a acestui virus nou și a făcut posibilă, într-un timp record, descoperirea vaccinurilor și a medicamentelor care pot preveni și trata această boală severă.
  • Nu în ultimul rând, am învățat să prețuim sănătatea noastră, dar și pe a celor dragi, am învățat să ne protejăm, să prevenim, să luăm decizii responsabile și să le respectăm.
  • Ultimii doi ani ne-au demonstrat că trebuie să învățăm să trăim în acest context epidemiologic, să ne adaptăm și să punem în valoare oportunitățile existente, pentru a fi capabili să oferim îngrijirea și protecția de care are nevoie comunitatea.
  • Ceea ce vreau să subliniez este că rămânem vigilenți și pe mai departe. Obiceiurile bune de prevenție, dobândite în ultimii doi ani, trebuie menținute.
  • Chiar dacă sunt semne îmbucurătoare că am intrat într-o fază descendentă, este la fel de important să continuăm să ne vaccinăm și să ne protejăm, fiindcă cel mai probabil va trebui să trăim cu acest virus.
  • Pandemia ne-a arătat că sănătatea trebuie tratată întotdeauna ca o prioritate și din punctul de vedere al creșterii investițiilor, dar și al regândirii unor mecanisme, astfel încât sistemul sanitar să fie unul echitabil și capabil să răspundă eficient unor situații limită. Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate!
Citeste si:
CNSU a declarat stare de alertă în județul Vrancea din cauza zăpezii
CNSU a declarat stare de...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Martie 2022 - 08 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.