Produsele contrafăcute te pot induce de multe ori în eroare. Fie că este vorba despre haine, accesorii sau gadget-uri, aproape orice obiect de pe piață poate fi imitat. Industria auto este și ea plină de piese și accesorii contrafăcute și, cu toate că producătorii fac eforturi să le elimine, misiunea lor rămâne una dificilă. Află în rândurile următoare cum poți identifica piesele auto contrafăcute de cele originale.

Diferențele dintre piesele OE, OEM, AfterMarket și contrafăcute

În primul rând, îți vom explica care sunt diferențele dintre indicatorii OE, OEM sau AM din documentele de proveniență ale oricărei piese auto:


  • Piesele OE - Original Equipment sunt elemente folosite de producătorii auto, nu doar la fabricarea propriu-zisă a unui autoturism nou, ci sunt comercializate și separat. Din punct de vedere al calității, piesele OE sunt cele mai bune, deoarece respectă în totalitate standardele de calitate ale constructorilor auto. Piesele de origine reunesc acel know-how (abilitatea de a face lucruri desăvârșite) al producătorului de autovehicule, sunt proiectate special pentru autovehiculul tău și sunt create pentru a se potrivi în mod optim cu celelalte piese componente ale autovehiculului, pentru precizie și durabilitate.


  • Piesele OEM - Original Equipment Manufacturer sunt fabricate de producători specializați și comercializate sub denumirea brandului celor care le dezvoltă, nu al constructorilor auto. Producătorul de autovehicule nu mai are controlul asupra calității, iar cei care au cumpărat patentul fac piesele după propriile standarde.


  • Piesele AfterMarket sunt realizate de producători care au achiziționat drepturile de producție de la cei care fabrică piesele OE și OEM. De cele mai multe ori nu sunt fabricate de branduri consacrate din industria auto. Nu trebuie confundate însă cu piesele contrafăcute.

Am lăsat la final piesele auto contrafăcute. Acestea au prețuri mai mici în comparație cu celelalte, dar în același timp vin la pachet cu o mulțime de erori și o calitate precară. Piesele contrafăcute pot arăta mai mult sau mai puțin la fel cu cele originale, dar principala diferență stă în compoziția materialelor din care sunt fabricate. Falsurile nu se vor ridica niciodată la standardele producătorilor consacrați și pot cauza probleme mari, de la daune materiale până la accidente grave.

Citeste si:
Reparaţia maşinii: piese auto noi sau din dezmembrări?
Reparaţia maşinii: piese auto...

La ce pericole te expui dacă folosești piese auto contrafăcute

Așa cum am spus, piesele contrafăcute sunt de o calitate foarte slabă, iar asta îți poate pune în pericol chiar și viața. Iată care sunt principalele riscuri la care te vei expune, dacă le folosești atunci când îți repari mașina:


  • Distrugerea motorului - componentele precum bujiile, curelele de transmisie, filtrele de aer, valvele și așa mai departe sunt vitale pentru motor și buna funcționare a acestuia. Piesele contrafăcute pot duce la degradarea sau chiar distrugerea completă a motorului.


  • Frânarea ineficientă - poate apărea atât în cazul elementelor contrafăcute de la sistemul de frânare, cât și al anvelopelor fake. Spre exemplu, niște plăcuțe de frână care nu corespund standardelor cresc distanța de frânare. Au existat cazuri la care aceasta a crescut chiar și cu 15 metri. În plus, plăcuțele și discurile de frână se vor uza neuniform sau vor ceda foarte ușor.

    Citeste si:
    ANALIZĂ: Cu cât s-au scumpit piesele de schimb în ultimii 8 ani
    ANALIZĂ: Cu cât s-au scumpit...

  • Piesele electrice contrafăcute - pot duce la defectarea autoturismului.


  • Componentele de caroserie sau parbrizele contrafăcute - sunt realizate din materiale ieftine și neconforme. Nu se aliniază așa cum trebuie cu linia mașinii sau cu stâlpii de siguranță. Pot provoca răni grave, în timpul accidentelor.

Acestea sunt doar câteva dintre riscurile la care te expui în momentul în care cumperi piese contrafăcute. Află mai departe cum să le deosebești de cele originale.

Cum recunoști o piesă contrafăcută

Producătorii auto le oferă cumpărătorilor mai multe metode prin care aceștia să poată identifica dacă piesele sunt originale sau nu. Toate piesele auto OE sau OEM vor avea număr de identificare și o hologramă specifică a fabricantului. De asemenea, cele mai multe dintre ele au afișat și un cod QR unic, ce poate fi scanat cu ajutorul telefonului. Prezența codului de bare este un alt semn că piesa auto achiziționată nu este contrafăcută.

Citeste si:
Grija autoturismului tău o poartă paxauto.ro
Aveți grija de autoturismul...

În cazul în care îți dai seama că ai achiziționat o piesă auto contrafăcută, te poți adresa producătorului sub brandul căruia a fost comercializată aceasta. Cei mai mulți dintre producătorii consacrați au echipe dedicate care să te ajute într-o astfel de situație.

Cele mai sigure moduri de a evita achiziția de piese auto contrafăcute este să le cumperi doar de la distribuitori autorizați sau să apelezi la reprezentanțe auto și service-uri autorizate, atunci când îți repari mașina.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Februarie 2022 - 11 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.