Întreţinerea unei maşini presupune mai mult decât taxe, carburant, consumabile şi revizii. Sunt momente când apar avarii pe care trebuie să le suporţi din bugetul propriu. În acest caz începe vânătoarea celei mai bune oferte. Indiferent ce variantă ţi se potriveşte mai bine, nu renunţa niciodată la criteriul calităţii, pentru a nu pierde din siguranţa în trafic. Am analizat pentru tine câteva dintre avantajele şi dezavantajele pieselor auto noi şi second hand.

Avantajele pieselor auto noi

Piesele auto noi, cumpărate de la comercianţi de încredere, cu documente însoţitoare şi termen de garanţie, îţi oferă o oarecare linişte în ceea ce priveşte siguranţa funcţionării şi a potrivirii. Calitatea acestora variază însă în funcţie de producător. Piesele auto originale reprezintă varianta ideală. Există şi producători after market care pun la dispoziţie piese de calitate decentă. Certificatul de garanţie îţi asigură înlocuirea componentei, dacă aceasta a fost echipată pe maşină într-un atelier auto autorizat. În plus, o maşină cu un cazier de înlocuiri numai cu piese noi de schimb îşi menţine valoarea de piaţă ridicată.

Dezavantaje pentru produsele noi

Există o serie de dezavantaje pentru toate piesele auto noi. În cazul celor originale, singurul dezavantaj este preţul. Dacă nu ţi-l permiţi, nu poţi avea parte de calitate 100%. Pe măsură ce numele producătorului este mai mic, acest lucru se va regăsi în calitatea produselor. Piesele aftermarket pot fi de bună calitate, la un preţ mai mic decât cele originale, însă comportă riscul unei nepotriviri. Pentru anumite sisteme de pe maşina ta, doar câţiva milimetri în plus sau în minus sunt suficienţi ca să nu se potrivească. În cazul pieselor auto noi produse de companii fantomă sau no name, achiziţia nu este recomandată, indiferent cât de mic ar fi preţul. Nu te bucura de un chilipir, dacă acea piesă îţi poate pune în pericol viaţa ta sau a celorlalţi participanţi la trafic din cauza condiţiilor precare în care a fost construită.

De ce merită să cumperi din dezmembrări

Un concurent redutabil al magazinelor de piese auto continuă să fie parcurile de dezmembrări. Conceptul durează de câteva decenii, este prezent în întreaga lume şi a prins foarte bine şi în ţara noastră, în special după 1990. Pe maşinile scoase din uz şi vândute pentru piese poţi găsi componente originale, a căror potrivire este garantată. Dacă găseşti acelaşi model de maşină, cu aceeaşi motorizare ca automobilul pe care îl conduci, aflat acolo din cu totul alt motiv decât partea care te interesează pe tine, ai toate şansele să obţii o piesă de bună calitate la preţ foarte avantajos. Marele avantaj din ultimii ani al acestui segment de piaţă este digitalizarea. Pe site-uri cum este Dez.ro - Dezmembrări Auto poţi căuta de oriunde piese auto după marca şi modelul maşinii sau chiar după codul OEM. Anunţurile sunt însoţite de poze, poţi lua legătura cu dealerul sau proprietarul care vinde, iar dacă îţi convine preţul te poţi deplasa personal pentru a ridica piesa. Dacă distanţa este prea mare, ai varianta transportului prin curier în cel mai scurt timp.

Citeste si:
Cum să deschideți o afacere cu piese auto prin intermediul...
Cum să deschideți o afacere...

Ce să eviţi din parcurile auto

Există anumite componente pentru care achiziţia în regim second hand nu este recomandată. În capul listei se află piesele ce ţin de siguranţa maşinii: sistemele de direcţie şi de frânare. Dintre consumabile, pompele, filtrele şi anvelopele nu trebuie cumpărate decât noi, cu garanţie, deoarece nu ştii condiţiile în care au fost exploatate şi depozitate.

Alegerea sursei de achiziţie a pieselor auto pentru maşina ta îţi aparţine în totalitate. Ia în calcul bugetul disponibil, valoarea de piaţă a vehiculului şi alege suma pe care eşti dispus să o investeşti. Atenţie, însă, o piesă ieftină nu înseamnă întotdeauna o afacere bună, la fel cum preţul unui brand premium nu poate fi justificat doar de notorietatea companiei care îl produce. Cel mai înţelept este să găseşti raportul corect dintre calitatea oferită în schimbul preţului plătit.

Citeste si:
3 surse de unde poți procura piese pentru mașini clasice
3 surse de unde poți procura...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Februarie 2022 - 04 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.