Juriul Festivalului National de Muzica Usoara Mamaia a acordat cel de-al 37-lea trofeu dupa cateva seri in care concurentii mai degraba au poluat fonic scena.

Castigatoarea editiei 2007 este Lucia Dumitrescu, o cantareata din Buzau, care a ocupat locul I la sectiunea Interpretare. De cealalta parte a baricadei, la Creatie, pe primul loc s-a clasat Luminita Anghel, cu piesa „You Took My Soul“.

Faptul ca Luminita s-a incapatanat sa cante in engleza i-a adus puncte in minus in ochii lui Petrica Muntean, membru al juriului si presedinte executiv in Comisia de Organizare a festivalului. Acesta ar fi declarat ca „Luminita nu murea daca ar fi cantat macar o strofa in limba romana“ si ca locul I la Creatie ii este de ajuns. Printre premianti s-au mai numarat Iuliana Dumitrache, trupa Edict, Proconsul, Florin Maris si Paula Cordea. Trupa Pinkie, adica fetele de la backing vocals, au luat Premiul Presei.

Juriul Festivalului de Muzica Usoara Mamaia a acordat, aseara, cel de-al 37-lea trofeu cantaretei Lucia Dumitrescu, cu piesa 'In singuratate>>. Astfel, intre Lucia Dumitrescu, locul I la Interpretare, si Luminita Anghel, locul I la Creatie, Consiliul Judetean Constanta a ales-o pe cantareata din Buzau. Dupa spusele lui Petrica Munteanu, membru al juriului si totodata presedinte executiv in Comisia de organizare a festivalului, Luminita Anghel a fost „sanctionata“ pentru ca s-a incapatanat sa cante o piesa in limba engleza. In regulamentul concursului, la sectiunea Creatie, unde a participat Luminita, nu exista nici o restrictie privind limba in care pot fi interpretate piesele.

Castigatoarea trofeului Mamaia de anul acesta, al 37-lea la numar, este Lucia Dumitrescu, din Buzau. Ea a ocupat locul I la sectiunea Interpretare, in timp ce la cealalta sectiune, Creatie, ocupanta primului loc este Luminita Anghel. Consiliul Judetean Constanta a fost cel care a trebuit sa o aleaga pe una dintre cele doua artiste. Si a inclinat spre Lucia Dumitrescu. Se pare ca incapatanarea Luminitei Anghel i-a adus cantaretei o „pedeapsa“, pentru ca a insistat sa cante piesa „You Took My Soul“ in limba engleza. Petrica Munteanu, membru al juriului si presedintele Comisiei de Organizare a festivalului, a declarat ca „Luminita nu murea daca ar fi cantat macar o strofa in limba romana“. Interesant este insa ca regulamentul festivalului nu impune nici o restrictie in acest sens la sectiunea creatie, acolo unde Luminita a luat locul I. Nu este specificata limba in care trebuie sa cante concurentul decat la sectiunea de Interpretare, unde intr-adevar este obligatorie limba romana.

Mamaia, spectacol ca la un foc de tabara

Am crezut ca mai rau ca in prima seara a Festivalului de la Mamaia nu se poate. M-am inselat! Festivalul acesta nu inceteaza sa ma uimeasca.

De-aia il iubesc eu... Doar cu sentinta as mai trece printr-o seara ca aceea de vineri de la sectiunea Interpretare. Microfoanele au iesit din greva, ce-i drept, nu si-au mai facut de cap, n-au mai fost greseli tehnice sau cel putin nu unele care s-au putut vedea din sala. Dar concurentii... ce sa va spun... dezastru. Ca sa nu mai vorbesc de prezentatori, pe care cand ii auzeai, te goleai de sange.

Partea a doua a Sectiunii de Interpretare a fost deschisa de Ovidiu Turca, cu piesa „Gara noastra mica“, si, ascultan-du-l, mi s-a facut un dor nebun de Gabriel Dorobantu. Pe urma a intrat in scena Alexandra Bartic, iar pe la mijlocul melodiei imi venea sa strig „Ajutoooor“, dar stateam, ca multi altii din sala, fara solutie, ascultand-o. Al treilea din concurs a fost Mares Pana, un interpret care semana cu un var de-al meu, Stelu, si care avea petrecerea lui, separata de Orchestra Radio, ce n-a putut tine pasul cu el, oricat de profesionist a fost condusa.

Pe urma a intrat in scena un baietel pe nume Razvan Raduca. El a cantat piesa „Esti asa frumoasa“ a trupei Holograf. Baiatul avea o pata pe pantaloni si o atitudine de parca le canta prietenilor la un „ceai“, in cartier. Seria interpretarilor demne de un foc de tabara a fost continuata de Cosmin Brehuta cu piesa „Totusi“, atat de lunga si plictisitoare, incat chiar si prezentatorul „Harap Alb“ a avut timp sa-si dezlege nojitele si sa se imbrace in verde si rosu. Au urmat la microfon doua fete din Sighetul Marmatiei, daca retin bine, care se numeau „Sinergis“ si cantau ca Heidi pe munte, o piesa cu mult „eeieeeeiieeii'. Numarul sapte din concurs, Bogdan Gheorghe, un pusti de 16 ani, mi-a inspirat mila, asa ca nu voi scrie nimic rau despre el! in schimb, Cristina Salisteanu, cu piesa „I ask you why“, ne-a aratat ca are plamani, nu gluma. Ea a fost urmata de Elena Mandru, care a cantat „Iarta“ de Ion Cristinoiu. Concursul de Interpretare a fost incheiat de cei de la trupa Edict din Chisinau, care in prima seara au avut o melodie in concursul de Creatie, iar vineri seara au vrut si ei sa vada daca stiu sa cante si au participat si la interpretare. Nu stiu daca e normal. Dupa ce au terminat, un spectator din spatele meu a zis: „Bravo! A pus suflet!“.

Partea a doua a sectiunii Creatie a mai spalat obrazul festivalului, dar nu de tot. Am remarcat piesele „Cum pot sa te cred“ de Laurentiu Matei, „Zile senine“ de Cristian Faur, cu cel mai bun spectacol de scena din tot festivalul, si piesa „You took my soul“ de Andrei Kerestely, interpretata de Luminita Anghel, care le-a dat clasa tuturor, iar pe mine m-a vindecat de ranile groaznice pe care mi le-a produs, vizual si auditiv, Anca Sigartau cu piesa „Varza“, compusa chiar de actrita. Ce sa faci, daca s-au terminat cantaretii in Romania!


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.