Silviu Prigoana isi aminteste, cu umorul lui specific, cum obisnuia sa petreaca 1 Mai Muncitoresc pe vremea lui Ceausescu.

"Nu se injura la adresa lui Ceasca si ne cam luau cu japca la defilari. Nu prea aveai scapare. Se spuneau poezii, se canta... Dar dupa aceea toata lumea era la mici si bere. Pentru ca erau vremuri grele, incercam sa fac cate un troc, sa-l combin pe unul si pe altul, sa le dau rulmenti furati din fabrica. Primeam in schimb cate o lada de bere sau cateva kile de carne de gratar si mergeam la padure, sa jucam pocher si barbut".

Pentru ca si-a vandut toate actiunile, Prigoana spune ca anul acesta va petrece 1 Mai ca pensionarii: "O sa merg in parc, sa stau cu pensionarii, ca sunt de-al lor acum! Mancam mici, bem bere si barfim Guvernul!" Printre cei care erau nelipsiti de la defilari se numara si Maria Carneci sau Julia de la Essenza, care i-a si cantat lui Ceausescu.

Pe vremea Ceausestilor, era o adevarata traditie, mai mult obligatie, sa participi la toate manifestatiile date de partid. Peste tot erau steaguri, pionieri, floricele si numai voie buna sau cel putin asa parea. Nu putini sunt cei care acum, in democratie, isi neaga "obiceiurile" din tinerete.

"Eu n-am defilat!", "Eu n-am cantat cu ei!", "Eu nu am participat la nimic din ce organizau comunistii", afirma mai toti cei intrebati, cu exceptia lui Silviu Prigoana si a Mariei Carneci. Omul de afaceri marturiseste ca fura din fabrica rulmenti pe care ii dadea "prietenilor" pentru cateva sticle de bere si doua-trei kile de carne de gratar. La fel de sincera, Maria Carneci recunoaste ca le-a cantat comunistilor si ca toata lumea se incadra in acest tipar. "Mama" Zina a fost la o defilare sau doua, iar Bittman le urmarea la televizor.

Silviu Prigoana isi aminteste cu umor cum obisnuia sa petreaca ziua de 1 Mai pe vremea comunismului: "Faceam si noi ce puteam, sa ne simtim bine. Adica ciordeam rulmenti din fabrica si faceam troc, ii dadeam pe la fraieri, pentru cate o lada de bere sau cateva kile de carne. Apoi mergeam la padure si faceam gratar, jucam barbut si pocher cu baietii sau mergeam la pescuit. Ne mai luau cu japca si la defilari, nu prea aveai ce face. Era cate o tovarasa mai rasarita, care spunea cate o poezie si canta un cantecel si dupa aia ne lasau sa plecam. Cand scapa de defilare, toata lumea era la mici si bere".

Tot asa spune Prigoana ca va petrece si 1 Mai democratic: "O sa merg in parc, ca acum sunt pensionar. O sa mancam mici si bere si o sa barfim Guvernul, asta o sa facem".

Maria Cårneci le cånta comunistilor de 1 Mai

Cantareata de muzica populara Maria Carneci, cunoscuta pentru sinceritatea ei, recunoaste deschis ca se ducea la defilarile de 1 Mai, inainte de ‘89. "Le cantam la comunisti. Puteai sa scapi? Toata lumea mergea de 1 Mai la defilari. Nu puteai sa iesi din tipare. Cat de al dracului credeai ca esti, faceai ce ziceau ei. Si sunt multi acum care nu recunosc ca faceau asta, dar toata lumea mergea, fara comentarii".

Considera ca a devenit o fitza maxima sa spui ca mergi la mare de 1 Mai si mai ales sa te lauzi ca o sa-ti iei un pachet complet de servicii: "Ma enerveaza la culme cand aud gagicile ca se lauda ca merg la mare, la cele mai tari hoteluri si ca o sa manance nu stiu ce pe acolo. Parca trebuie sa fie 1 Mai sa mergi la mare sau la munte! Eu ma duc cand am chef. Dar fitosii trebuie sa se sparga in figuri cu toale Versace, genti Louis Vuitton si vacante la mare de 1 Mai. Eu, daca am chef, ma culc, ca si asa am ramas restanta cu somnul".

Maria Carneci va sarbatori si ea Ziua Internationala a Muncii, tot prin munca, dar "totul este din placere", spune doamna muzicii populare. "Merg la ziua soacrei mele, pentru ca o iubesc si o respect si vreau sa petrec cu ea si cu toata familia, iar dupa-amiaza, am concert in Dambovita. Oricum, indiferent de cate fite sunt in Romania, eu am ocupat locul 1 la smecherie de mult timp", incheie doamna Carneci, in stilu-i specific.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.