Odata cu La Piel Que Habito/Pielea in care traiesc, un thriller cu accente suprarealiste, Almodovar revine la unul dintre actorii preferati din prima parte a carierei sale cinematografice Antonio Banderas si la frumoasa Elena Anaya (Van Helsing, Lucia y el sexo) alaturi de care lucrase anterior la Hable con Ella (2002), pelicula ce i-a adus regizorului cel de-al doilea Oscar din cariera.

Dar in ultimul sau film, Almodóvar reuseste sa nu se asemene cu nimic din ce a facut pana acum, o provocare cu atat mai mare pentru actorii sai. “La Piel Que Habito” va intra in cinematografe vinerea aceasta, 11 noiembrie, distribuit in Romania de Independenta Film.

La inceputul anilor ’80, Antonio Banderas interpreta roluri marunte in companii mici de teatru spaniole, in timpul miscarii culturale post-dictatoriale „Movida” din Spania, atunci cand a fost descoperit de Pedro Almodóvar si distribuit intr-unul din lungmetrajele acestuia de inceput - „Laberinto de pasiones” (1982), unde actorul avea sa interpreteze rolul unui terorist musulman numit Sadec.


Credit foto: Jose Haro_El Deseo

Se pare ca relatia actor-regizor a functionat foarte bine, caci Almodóvar avea sa il distribuie pe Banderas si in urmatoarele patru filme ale sale. In „Matador” (1986) – Banderas juca rolul lui Ángel, un toreador ce ajunge sa confeseze o serie de crime cu tenta sexuala. Actorul fusese apoi Antonio Benitez in „La Ley del Deseo” (1987), unde intrase in atentia criticii pentru portretizarea de exceptie a unui homosexual, si apoi Carlos in popularul „Mujeres al borde de un ataque de nervios” (1988) – o comedie neagra de succes si unul dintre cele mai cunoscute filme de inceput ale lui Almodóvar. In fine, in „Átame!” (1990), Banderas juca un pacient psihiatric care rapeste o fosta actrita porno in timp ce aceasta filma un horror. Rolul i-a adus celebritatea si a propulsat cariera lui Banderas la scara internationala.

Acum, la 21 de ani dupa „Átame!”, Almodóvar se intoarce la deja ultra-faimosul actor spaniol pentru ”La Piel Que Habito”, numai ca rolul pe care i-l ofera este total atipic comparativ cu tot ce a facut Banderas in ultima perioada. Aici, el joaca rolul unui doctor specialist in chirurgie plastica – Robert Ledgard – un tip pe cat de cinic pe atat de seducator, care, devastat de sinuciderea sotiei sale, desfigurata in urma unui accident de masina, a creat un nou tip de piele rezistent la orice factori externi de agresiune si in special la foc. Dar, pentru a-si pune in aplicatie inventia, Robert are nevoie de un cobai uman, iar el si-a pierdut de mult scrupulele pentru a trece peste acest impediment minor.

Banderas joaca alaturi de Elena Anaya („Lucia y el sexo”, „Van Helsing”), care face un rol contradictoriu in permanenta, aceasta fiind una dintre cele mai sigure arme de seductie pe care le are.

Citeste si:
Cronica de film - "Pielea in care traiesc"
Cronica de film - "Pielea in...

Intrebat, intr-un interviu acordat retelei americane de televiziune CBS, despre noua sa colaborare cu Almodóvar dupa o pauza de mai bine de 20 de ani, Antonio Banderas a afirmat ca, atunci cand regizorul spaniol i-a propus noul rol, a primit sa il joace pe doctorul Robert Ledgard cu o mare satisfactie pentru ca il considera pe Almodóvar ca fiind „un autor ce a schimbat toate regulile in cinematografia spaniola”, sfidand in mod constant standardele si facand ca, in cinematografia de astazi, cand tendinta este de se realiza produse cat mai digerabile, un film de-al sau sa apara „ca un pahar de apa intr-un desert”. De asemenea, actorul spaniol a marturisit ca munca la filmul lui Almodóvar a reprezentat pentru el o intoarcere acasa.

In acord cu sentimentele actorului, despre aceeasi colaborare Almodóvar spune ca de multa vreme intentiona sa lucreze din nou cu Banderas, pentru ca nimeni nu mai interpretase rolurile masculine din filmele sale din anii ’80 atat de bine cum o facuse el, iar munca la acest film a reprezentat nu numai reconectarea cu un actor foarte valoros si important pentru cariera sa, ci si reintalnirea cu un prieten drag.

Citeste si:
Antonio Banderas: Integritatea si sinceritatea prietenei mele Salma...
Antonio Banderas:...

  • In prima saptamana dupa intrarea in cinematografe (11 – 17 noiembrie), “La Piel Que Habito” va rula la Studio, Hollywood Multiplex, Grand Cinema Digiplex, Noul Cinematograf al Regizorului Roman, Cinema City Cotroceni, Cinema City Sun Plaza, Glendale Studio - in Bucuresti, Cinema City – in Cluj si Cityplex – in Constanta si Brasov. In perioada urmatoare filmul va ajunge in toata tara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.