Reprezentanti ai marilor festivaluri europene si ai mai multor asociatii cinematografice au lansat o petitie online prin care solicita eliberarea imediata a cineastului iranian Jafar Panahi.

Thierry Fremaux, directorul Festivalui de la Cannes, este unul dintre primii reprezentanti din industria cinematografica care au semnat aceasta petitie online, dupa aparitia in presa, luni, a informatiei potrivit careia regizorul Jafar Panahi, in varsta de 50 de ani, a fost condamnat la sase ani de inchisoare de un tribunal iranian.

  • Panahi este acuzat de "propaganda impotriva sistemului", impreuna cu cineastul Mohammad Rasoulof. Autoritatile iraniene i-au interzis, totodata, regizorului Jafar Panahi sa calatoreasca in strainatate, sa regizeze filme, sa scrie scenarii de film si sa acorde interviuri timp de 20 de ani.

Avocatii celor doi cineasti iranieni au anuntat deja ca vor face recurs.

Printre asociatiile cinematografice care sustin petitia si care cer anularea sentintei se numara Cinematheque Francaise, Forum des Images, Cahiers du Cinema, organizatorii Festivalului de la Venetia, organizatorii Festivalului de la Locarno si Cinematheque Suisse.

  • "Adevarul este ca Pahani este nevinovat, iar singura lui «crima» este faptul ca si-a dorit sa isi exercite profesia de cineast in Iran", afirma semnatarii petitiei.

La randul ei, Federatia regizorilor europeni de film, condusa de Istvan Szabo, considera ca sentinta autoritatilor iraniene este "o incercare rusinoasa de a reduce la tacere un regizor de film".

Dieter Kosslick, directorul Festivalului International de Film de la Berlin, care l-a invitat pe regizorul iranian in juriul celei de-a 61-a editii a evenimentului, ce va avea loc in perioada 10 - 20 februarie 2011, a declarat: "Este socant faptul ca un regizor renumit si premiat este pedepsit pentru opera sa artistica".

  • In varsta de 50 de ani, Jafar Panahi, unul dintre cineastii "noului val" al cinematografiei iraniene, a fost arestat pentru prima data in iulie 2009, dupa ce a participat la o ceremonie de comemorare a protestatarilor ucisi in timpul unei altercatii cu privire la alegerile electorale din Iran.

Regizorul a fost eliberat la scurt timp, dar i s-a interzis sa paraseasca tara. In februarie 2010, Panahi a fost arestat din nou, impreuna cu membri ai familiei sale si alti colegi, si a fost incarcerat la celebra inchisoare Evin din Teheran.
Citeste si:
Top 10 reclame superbe realizate de regizori celebri
Top 10 reclame superbe...

In mai, Panahi a fost eliberat dupa plata unei cautiuni de 200.000 de dolari, dupa mai multe zile de greva foamei.

Jafar Panahi a fost intr-un fel "adoptat", in mai, de Festivalul de la Cannes, care l-a invitat sa participe in calitate de membru al juriului si care a pastrat, simbolic, un scaun gol in juriu, cu ocazia ceremoniei de deschidere si a celei de inchidere, unde regizorul iranian nu a putut sa participe, fiind retinut de autoritatile din tara sa.

In acea perioada, numeroase personalitati de prim rang din lumea filmului - Robert Redford, Steven Spielberg, Michael Moore si Oliver Stone - au solicitat eliberarea imediata a regizorului iranian.


Cineastul a fost impiedicat sa mearga si la Festivalul de Film de la Venetia, in septembrie, pasaportul fiindu-i revocat de catre autoritatile iraniene.
Citeste si:
Jafar Panahi ar putea fi eliberat curand
Jafar Panahi ar putea fi...

Jafar Panahi, fost asistent al cineastului Abbas Kiarostami, este unul dintre cei mai cunoscuti regizori ai "noului val" iranian. A fost recompensat, printre altele, cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Venetia din 2000, pentru "Cercul/ Dayereh", si cu Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin, in 2006, pentru "Offside".

A fost premiat de doua ori si la Festivalul de Film de la Cannes ("The White Balloon", premiul Caméra d'Or 1995; "Crimson Gold", premiul juriului sectiunii Un Certain Regard 2000).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.