Actrita franceza Juliette Binoche a izbucnit in plans la Festivalul de Film de la Cannes la aflarea vestii ca regizorul iranian Jafar Panahi, inchis in Teheran din luna martie, a intrat in greva foamei.

Panahi trebuia sa faca parte din juriul Festivalului de la Cannes anul acesta, insa nu a putut onora angajamentul deoarece este inchis din luna martie in inchisoarea Evin din Teheran, pentru infractiuni nespecificate. Festivalul a decis sa lase anul acesta un scaun gol la masa juriului, scrie The Telegraph, potrivit NewsIn.

Regizorul a realizat mai multe pelicule critice la adresa regimului iranian, toate interzise in tara sa natala. In 2009 guvernul a impus regizorului o interdictie de a iesi din tara dupa ce a aparut la Festivalul de Film de la Montreal purtand verde, culoarea reprezentativa pentru suporterii opozitiei din Iran.

Binoche se afla la Cannes pentru a promova pelicula "Certified Copy", regizata de un alt iranian, Abbas Kiarostami. Actrita a plans cand a aflat ca Panahi a intrat in greva foamei, iar Kiarostami a facut un apel pentru eliberarea colegului sau.

"Faptul ca un regizor a fost incarcerat este in sine intolerabil. Daca Guvernul iranian continua sa refuze eliberarea lui Jafar, vom avea nevoie de explicatii. Jafar Panahi a fost oblicat sa isi faca peliculele in conditii ilegale, dar nu este doar vina sa. Responsabilitatea este a autoritatilor care il impiedica sa-si faca profesia",
a declarat Abbas Kiarostami.

Regizorul britanic Stephen Frears s-a alaturat apelului facut de Binoche si Kiarostami.

Panahi a fost arestat in luna martie de politisti iranieni imbracati in civil, care au dat buzna in casa sa. Teheran-ul a negat ca incarcerarea regizorului s-ar datora faptului ca este un artist sau unor motive politice, insa oponentii guvernului considera ca Panahi a fost arestat din cauza ca planuia sa faca o noua pelicula prin care sa critice executivul iranian.

Mai multi reprezentanti ai industriei cinematografice mondiale, printre care Steven Spielberg, Martin Scorsese si Francis Ford Coppola, au facut apel la Guvernul iranian pentru eliberarea din puscarie a regizorului. Intr-o petitie semnata de regizori si actori, printre care Robert De Niro si Robert Redford, este denuntata arestarea lui Panahi in luna martie.

"Suntem solidari cu un coleg, condamnam detentia sa si cerem urgent Guvernului iranian sa-l elibereze imediat pe Panahi"
, se arata in petitie. Printre cineastii care au semnat documentul se numara fratii Joel si Ethan Coen, Jonathan Demme, Ang Lee, Oliver Stone si Michael Moore.

Citeste si:
Jafar Panahi, invitat in juriul Festivalului de film de la Geneva
Jafar Panahi, invitat in...

Panahi, in varsta de 49 de ani, a castigat premiul Camera D'Or la Festivalul de Film de la Cannes cu primul sau film, "The White Ballon", in 1995, iar in 2000 a castigat marele premiu la Festivalul de Film de la Venetia cu pelicula "The Circle", descrierea modului in care sunt tratate femeile in Iran.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.