Renate Weber, alaturi de alte sase colege din Parlamentul European (PE), toate din tari si grupuri politice diferite, va fi actrita intr-o piesa de teatru documentar, fiecare dintre cele sapte femei europarlamentar urmand sa interpreteze rolul unei faimoase activiste pentru drepturile femeilor.

"Sunt foarte mandra sa iau parte la punerea in scena a acestei piese. Vom spune povestile adevarate a sapte femei - dintre care unele au fost victime ale unor abuzuri ingrozitoare - dar care au avut curajul sa isi infrunte soarta, societatile in care traiesc si traditiile abuzive ale acestora. Facand asta, au afectat, in mod pozitiv, vietile a mii si mii de alte femei", afirma Renate Weber, europarlamentar PNL si membru al grupului politic ALDE, citata intr-un comunicat de presa de vineri.

Piesa de teatru in care va juca Renate Weber se numeste "Seven" si este o initiativa a Swedish National Touring Theater. Piesa-documentar "reprezinta o dramatizare a povestilor autentice de viata a sapte activiste pentru drepturile femeii", transmite MEDIAFAX.

Renate Weber va interpreta rolul Marinei Piskalova Parker, fondator al primului hotline pentru victimele violentei domestice din Rusia, care s-a transformat in Centrul ANNA, parte a unei coalitii ce asigura servicii de consiliere si sprijin pentru o suta de mii de rusoaice.
Alaturi de Renate Weer, pe scena va urca si suedeza Cecilia Wikstrom (ALDE) - "initiator al proiectului in Parlamentul European". Conform organizatorilor, aceasta va interpreta rolul lui Mu Sochua, nominalizata in 2005 la Premiul Nobel pentru Pace pentru activitatea ei impotriva traficului de femei pentru sex in Cambodgia si Thailanda.

Judith Sargentini, europarlamentar din Olanda, membru al Grupului Verzilor, va spune povestea nigeriancei Hafsat Abiola, "care si-a descoperit vocatia de aparator al drepturillor omului si al democratiei dupa uciderea parintilor sai, ei insisi activisti". Hafsat Abiola a fondat Initiativa Kudirat pentru Democratie, "organizatie ce asigura training vocational si oportunitati de leadership pentru tinere femei din Nigeria", conform comunicatului citat.

Colega ei din Grupul Verzilor, europarlamentarul austriac Eva Lichtenberger, o va interpreta pe irlandeza Inez McCormack, activist pentru drepturile femeii, munca si dreptate sociala, fost presedinte al Congresului Irlandez al Sindicatelor. "Doamna McCormack a jucat un rol important in acordul de pace din 1998 (cunoscut drept Good Friday Agreement) si continua sa lupte pentru drepturi egale si practici corecte de munca pentru femei si minoritati", se mai arata in comunicat.

Citeste si:
Și-a cusut gura în semn de protest față de războiul din Ucraina
O activistă din Rusia și-a...

O alta actrita in piesa "Seven" este Eleni Theocharous din Cipru, membru al grupului popularilor europeni din PE. Ea va spune povestea Annabellei de Leon, care a fost membru in Congresul Guatemalez din 1995 si a primit amenintari cu moartea din cauza luptei sale impotriva coruptiei si pentru drepturile celor saraci, in special ale femeilor si ale populatiei indigene.

Tanja Fajon, europarlamentar social-democrat din Slovenia, va interpreta rolul pakistanezei Mukhtar Mai, "care a fost violata in grup de patru barbati si obligata sa se intoarca apoi acasa aproape dezbracata". "In loc de a lua calea traditionala a femeilor pakistaneze confruntate cu situatii similare - sinuciderea, Mai si-a adus violatorii in fata justitiei, a construit scoli pentru a imbunatati conditia femeii si a devenit o activista pentru educatie in tara sa", se arata in comunicatul citat.

Citeste si:
Ce actor il va interpreta pe Harvey Weinstein intr-o piesa de...
Ce actor il va interpreta pe...

Ultima dintre femeile europarlamentar care vor fi actrite in piesa-documentar "Seven" este frantuzoaica Marielle Gallo, membru in grupul PPE. Ea va spune povestea Faridei Azizi, care a devenit o activista impotriva marginalizarii femeilor sub conducerea talibana in tara sa natala, Afganistan. "Din cauza amenintarilor cu moartea, ea (Farida Azizi, n.r.) a obtinut azil si traieste acum in SUA cu cei doi copii ai sai, continuand sa activeze pentru drepturile femeii si pace in Afganistan", conform documentului citat.

Cele doua spectacole a caror protagonista va fi Renate Weber vor avea loc la Bruxelles, in 8 si 9 decembrie. Primul se va juca pe scena Centrului Cultural Flagey iar cel de-al doilea chiar in Parlamentul European, in sala Yehudi Menuhin.

La ambele reprezentatii vor paricipa si doua dintre femeile ale caror povesti vor fi spuse pe scena: Mu Sochua din Cambodgia si Hafsat Abiola din Nigeria.

Citeste si:
Drepturi limitate! 30 de țări, printre care și SUA, interzic avortul
Drepturile femeilor sunt...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.