"Batranele nu au ce cauta in lumea asta!" Acesta pare sa fie mesajul dur, pe care ni-l transmite cultura in care traim.

Drama societatii de astazi este obsesia pentru tineretea vesnica… “Nimeni nu este interesat de femeile care imbatranesc”, spune Cher.

Am ajuns intr-un moment in care oamenii incearca cu disperare sa fie mereu tineri, neacceptandu-si transformarile fizice care se produc cu trecerea timpului. Iar femeile, aflate parca intr-o permanenta competitie, sunt cele mai expuse unor boli ca “Tulburarea dismorfica corporala” sau “sindromul urateniei inchipuite”, care le trasforma in fiinte mereu nemultumite de aspectul lor fizic. Va ganditi oare, ca si mine, la drama Madalinei Manole?

Vedetele, personajele cele mai vizibile ale societatii sunt principalele cliente ale unor astfel de tulburari si stari depresive si tocmai pentru ca sunt promovate intens, ele sunt luate drept exemplu de catre milioane de femei care urmeaza la randul lor, modelul chirurgiei plastice, fie pentru a indeparta semnele trecerii timpului, fie pentru a ajusta in conformitate cu standardele din reviste de moda si frumusete.

Sub presiunea industrieie meditice, cred ca fiecare dintre noi, indiferent de varsta pe care o avem, ne-am gandit macar odata pana acum: “am imbatranit” sau “sunt pur si simplu sunt nemultumita de aspectul meu fizic”. Si facem astfel, tot ce ne sta in putinta pentru a obtine ceea ce ne dorim atunci cand ne privim in oglinda. Numai ca lupta pare nesfarsita.

Iar daca puterea financiara de a interveni chirurgical acolo unde exista nemultumire nu exista, atunci macar iti pui intrebarea: “Dar daca as avea vreodata destui bani, mi-as face sanii mai mari, sau buzele mai groase?", "Mi-as elimina surplusul de grasime sau mi-as indeparta ridurile?”. Discutand cu prietene si colege, am vazut ca parerile sunt impartite, insa devine din ce in ce mai evident faptul ca astfel de interventii au inceput sa fie considerate o normalitate.

Citeste si:
Andreea Tonciu, atac dur la adresa femeilor botoxate: „Nu se mai...
Andreea Tonciu, atac dur la...

  • Toate vrem sa aratam bine si sa pastram acest aspect, cat mai mult timp posibil. Insa nu ne dam seama ca apucand pe un astfel de drum, transformam aceasta lume intr-una a fiintelor “de plastic”, lipsite de calitati interioare.

Publicatia Daily Mail scria recent, cu foarte multa ironie, despre vedetele Hollywoodiene “botoxate”. Am retinut o fraza care mi s-a parut a fi edificatoare cu privire la societatea in care traim astazi si in care tineretea este glorificata si mai ales pentru ca tineretea inseamna si sexualitate, iar corpul este transformat intr-un obiect, care imbatranit… este bun de dat la gunoi…

“In industria asta nu poti sa obtii un job daca nu arati tanara”,
spune Cher, campioana operatiilor estetice. “Nimeni nu este interesat de femeile care imbatranesc. Pentru ele nu exista roluri. De la a fi dezirabile, ajungem sa ne transformam in bunicute”, spune vedeta.
Citeste si:
FOREO prevede: viitorul frumuseții este non-invaziv
FOREO prevede: viitorul...

Lucru care este valabil si pentru femeile simple pana la urma, iar efectele unei astfel de culturi sunt variate si ne afecteaza in moduri neasteptate. In aceasta lume, batranii (si ei si ele) devin practic “invizibili”, nu prea mai conteaza. Astfel, tot mai multe persoane, dar cu precadere femei, traiesc in singuratate avand sentimente de izolare si depresie, stigmatul fiind acela al urateniei batranetii.

Citeste articolul integral pe garbo.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.