Criticii americani de film au fost impresionati de peliculele "Marti, dupa Craciun" de Radu Muntean, respectiv "Aurora". de Cristi Puiu, Examinter apreciind jocul actorilor din filmul lui Muntean, in timp ce "Aurora" a fost descris de Indie Wire drept un film "de o profunzime rara".

Ambele pelicule, care au avut premiera mondiala la editia din acest an a Festivalului International de Film de la Cannes, au rulat in Statele Unite ale Americii la Festivalul de Film de la New York (24 septembrie - 10 octombrie), relateaza MEDIAFAX.

  • De ce au succes filmele romanesti?


The Examiner
apreciaza ca prima scena din "Marti, dupa Craciun" este "mai entuziasmanta decat orice thriller". De asemenea, publicatia apreciaza maniera de redare, cu mijloace minime, a tensiunii ce se cladeste in jurul unei relatii ce se destrama. "Poate motivul pentru care filmele romanesti au succes este maniera superioara a actorilor de a juca sau poate este darul povestirii. Aceste lucruri fac ca filmele lor sa fie impresionante. Un lucru este clar: filmele romanesti ii invata pe spectatori ca, pentru a surprinde o lume, nu e nevoie decat sa te opresti, sa tragi aer in piept si sa privesti in jurul tau", scrie publicatia.

Filmul "Marti, dupa Craciun" spune povestea lui Paul Hanganu (Mimi Branescu), care este casatorit cu Adriana (Mirela Oprisor) de zece ani. Au impreuna o fetita, o masina, un apartament si aparent o relatie fericita. De sase luni, Paul are o relatie extraconjugala cu Raluca (Maria Popistasu), medic stomatolog in varsta de 27 de ani. Barbatul, care se chinuie sa gaseasca timp pentru Raluca, familie si goana dupa cumparaturi, hotaraste sa-si duca fiica la dentist inca o data inainte de Craciun. O schimbare neasteptata in programul Adrianei le aduce pe cele doua femei in aceeasi incapere pentru prima oara. Intalnirea il obliga pe Paul sa ia o decizie dificila.

In ceea ce priveste filmul lui Puiu, Indie Wire apreciaza ca una dintre cele mai mari realizari din "Aurora" este "profunzimea cu care regizorul-scenarist a suprins rutina si detaliile unor crime". "Viorel, jucat stralucit de Puiu, este un inginer la o fabrica anonima, care isi imparte timpul intre amanta sa si diferite locuri din sau de langa orasul in care traieste", scrie Indie Wire.

Citeste si:
Premiile Gopo 2021: peste 80 de producții în competiția pentru...
Premiile Gopo 2021: peste 80...

"Scenariul lui Puiu face sa dispara orice ar putea sa dezvaluie ceva despre personaj: motivatia psihologica, dialog relevant sau revelatii care nu sunt necesare si ne pune langa o persoana care a luat o decizie secreta si nu se indoieste nicio clipa de alegerea pe care a facut-o", arata publicatia.

Indie Wire mai noteaza, de asemenea, ca, fara indoiala, cel mai curajos aspect al filmului "Aurora" este modul in care Puiu prezinta actele de violenta inevitabila, golita de orice fel de "romantare" a crimelor. "In loc, filmul prezinta un egoismul curajos, o aroganta totalitara din actiunea de a lua viata altcuiva. Ce il face pe Viorel sa fie un personaj atat de tulburator si profund este lipsa lui de introspectie, lipsa de indoiala", noteaza Indie Wire.

Lungmetrajul "Aurora" il prezinta pe Cristi Puiu nu doar in calitate de regizor, ci si in calitate de actor in rol principal. Puiu il interpreteaza pe Viorel, un barbat divortat, care, pe fondul unei depresii, recurge la actiuni extreme. Printre numele din distributie se regasesc Clara Voda si Gelu Colceag.

Citeste si:
15+ prințese Disney „îmbrăcate” de o artistă în haine contemporane
N-au arătat niciodată mai...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.