Regizorul roman Cristi Puiu a fost inclus in "echipa de vis" a invitatilor marilor festivaluri de film din lume, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de Variety in randul directorilor prestigioaselor evenimente.

Publicatia Variety a realizat un sondaj in randul a 17 directori ai celor mai mari festivaluri de cinema din lume, intrebandu-i pe acestia care sunt regizorii pe care si-ar dori cel mai mult sa ii invite in programul lor.

Festivalurile reprezentate de participantii la sondaj sunt acreditate de Fédération Internationale des Associations de Producteurs de Films. Printre evenimentele acreditate se numara Festivalul de la Cannes, Festivalul de la Berlin, Festivalul de la Locarno si Festivalul de la Venetia, potrivit MEDIAFAX.

Selectia a fost realizata in functie de mai multi factori. In primul rand, o mare influenta a avut-o reputatia artistica a regizorului, dar a contat si numarul de filme realizate, fara sustinerea unor staruri in distributie.

De asemenea, au fost luati in considerare si regizorii tineri, cu filme promitatoare.

Directorii de festivaluri au fost rugati sa selecteze cel putin cinci nume din fiecare categorie. Astfel, pe locul intai s-a clasat Martin Scorsese, devenit cel mai dorit potential invitat al oricarui festival, iar pe locul al doilea s-a situat regizorul Quentin Tarantino.

"Cinematografia romaneasca ar putea sa fie la moda acum, dar doar unul din reprezentantii sai, Cristi Puiu, a ajuns in acest top", noteaza Variety.

Cel mai recent film al cineastului roman, "Aurora", a avut premiera in sectiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes, anul acesta.

"Marfa si banii" este lungmetrajul de debut al regizorului Cristi Puiu si marcheaza, potrivit opiniei majoritatii criticilor, inceputul noului val cinematografic romanesc. Dupa "Marfa si banii", Cristi Puiu a realizat drama "Moartea domnului Lazarescu", care i-a adus marele premiu al sectiunii Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes, in 2005.

Citeste si:
Viata bate filmul: 9 filme inspirate din fapte reale si cum le-au schi
Viata bate filmul: 9 filme...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.