Festivalul International de Film Anonimul a fost deschis, luni seara, prin proiectia filmului "Duplicatul/ Copie Conforme" de Abbas Kiarostami, la evenimentul din Sfantu Gheorghe fiind prezenti aproximativ 1.000 de spectatori.

Gala de deschidere a fost una relaxata, maestru de ceremonii fiind Florin Piersic Jr. Acesta a spus ca, pentru gala din seara de luni, trebuie sa citeasca un text "la prima vedere si fara diacritice", relateaza MEDIAFAX.

Piersic Jr i-a invitat si pe cei din public sa incerce sa faca un asemenea exercitiu, in cazul in care vor sa fie actori in filme independente.

La randul sau, Miruna Micu-Berescu, directorul Festivalului Anonimul, a spus ca se simte, alaturi de Florin Piersic Jr., ca la gala UNITER, singurii care lipsesc fiind Ion Caramitru (presedintele Uniunii Teatrale din Romania-UNITER, n.r.) si actrita Crina Semciuc, aceasta din urma jucand alaturi de Piersic Jr. in debutul in lungmetraj al lui Dan Chisu, "Website Story".

Totodata, Miruna Micu-Berescu i-a multumit lui Tudor Giurgiu, presedintele Festivalului International de Film Transilvania - TIFF, pentru gestul de solidaritate fata de Anonimul, pe care l-a facut la gala de la Cluj, in urma cu doua luni. Atunci, Giurgiu a facut un apel catre Centrul National al Cinematografiei (CNC), care, anul acesta nu a mai finantat festivalul de la Sfantu Gheorghe. Editia de anul acesta a festivalului din Delta, care se desfasoara intre 9 si 15 august, a fost realizata fara fonduri CNC.

Miruna Micu-Berescu a spus ca gestul lui Tudor Giurgiu de la Cluj nu a mirat-o. "Ne-a mirat ca alti colegi de breasla nu au facut acest gest", a afirmat Berescu.

Voia buna a continuat insa la gala de deschidere a Festivalului Anonimul in momentul in care selectionera festivalului, Ludmila Cvikova, a urcat pe scena. Aceasta a multumit publicului prezent la eveniment, insa Florin Piersic Jr., transformat in traducator ad-hoc, a spus spre amuzamentul multimii: "Zice ca o plictisiti". "Inteleg ca esti un actor popular in Romania", i-a raspuns Ludmila Cvikova lui Forin Piersic Jr.

Pentru a aduce publicul cu gandul la filme, criticul Irina Margareta Nistor a urcat pe scena cu o geanta cu insemnele editiei de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes pentru a marca si faptul ca actrita de pe afisul oficial, Juliette Binoche, a primit premiul pentru interpretare feminina, la Cannes, pentru "Copie conforme".

Citeste si:
Kronenbourg 1664 Blanc continuă parteneriatul cu TIFF
Kronenbourg 1664 Blanc...

"Duplicatul" urmareste intalnirea dintre un barbat si o femeie intr-un sat italian din sudul Toscanei. Barbatul, scriitor britanic, tocmai a sustinut o prezentare in cadrul unei conferinte, in timp ce femeia, de origine franceza, detine o galerie de arta. Povestea lor este una universala, care s-ar putea intampla oricui si oriunde.

Editia din acest an a Festivalului Anonimul se desfasoara intre 9-15 august la Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii.

  • In acest an, festivalul va avea o sectiune dedicata filmelor romanesti, ce include titluri ca "Marti, dupa Craciun" de Radu Muntean, "Website Story" de Dan Chisu, "Nunta in Basarabia" de Napoleon Helmis si "Felicia, inainte de toate" de Razvan Radulescu.

Printre filmele ce vor fi prezentate la festival se numara si pelicula "Un tip serios/ A Serious Man", in regia fratilor Coen, dar si seria de scurtmetraje "New York, I Love You", la care a participat si Natalie Portman, de data aceasta, in calitate de regizor.
Citeste si:
Cele mai importante festivaluri culturale, fara bani de la ICR
ICR nu vrea sa finanteze cele...

Anul acesta, muzicianul Lucian Ban revine la Anonimul cu un nou proiect creat special pentru festival: "Tarkovsky Redux - like spirit without a shadow". Proiectul il are ca invitat pe Mat Maneri, un violist american nominalizat la premiile Grammy pentru cel mai bun album de muzica alternativa, in 2006, alaturi de Lucian Ban, Silent Strike si Dan Basu. Astfel, scene din celebrele filme ale lui Tarkovski - "Oglinda", "Nostalgia", "Sacrificiul" si "Calauza" - sunt reimaginate si proiectate live de Dan Basu, pe muzica semnata de Mat Maneri, Lucian Ban si Silent Strike.

  • Festivalul Anonimul mai prezinta in premiera pentru publicul roman filmul de televiziune "Temple Grandin", care a avut premiera la postul american HBO in primavara acestui an. Filmul va fi prezentat la Festivalul Anonimul in cadrul Serii HBO.

Productia, in regia lui Mick Jackson, cu Claire Danes in rolul principal, a obtinut 15 nominalizari la premiile Emmy 2010, printre altele, pentru cea mai buna regie pentru o miniserie, film/ productie dramatica, cea mai buna actrita in rol principal intr-o miniserie si cel mai bun scenariu pentru o miniserie, film/ productie dramatica.
Citeste si:
Delta Dunării, mai scumpă de la anul. Turiștii ar putea plăti de 6...
Delta Dunării, mai scumpă de...

In cadrul Serii HBO va fi prezentat si "The Shukar Collective Project", in regia lui Matei Alexandru Mocanu, ce urmareste nu numai un proiect muzical, dar si interactiunea a doua culturi profund diferite: vechi si nou, traditional si avangardist, muzica electronica si muzica realizata cu linguri si butoaie.

  • In competitia Festivalului Anonimul 2010 figureaza sapte pelicule:

"Caravana cinematografica" de Titus Muntean (Romania), "Zero" de Pawel Borowski (Polonia), film nominalizat la premiul juriului international la Festivalul International de Film de la S?o Paulo 2009, "Vulpitele/ Foxes" de Mira Fornayova (Slovacia/ Cehia/ Irlanda), prezentat in cadrul International Film Critics' Week la Venetia in 2009, "La mare/ Almar" de Pedro Gonzalez-Rubio (Mexic), premiat cu Tiger Award la Festivalul International de Film de la Rotterdam 2010, "Micuta Slovena/ Slovenian Girl" de Damjan Kozole (Slovenia/ Germania/ Serbia/ Croatia/ Bosnia-Hertegovina), prezentat la Festivalul International de Film de la Toronto si inclus in competitia oficiala a Festivalului de Film de la Sarajevo in 2009, "Reincarnarea lui Trotki/ The Trotsky" de Jacob Tierney (Canada), care a primit premiul publicului la Festivalul International de Film de la Tokyo, si "Pe calea cea buna/ On the Path" de Jasmila Zbanic (Bosnia Hertegovina/ Austria/ Germania/ Croatia), inclus in competitia oficiala a Berlinalei din acest an.
Citeste si:
Un scurtmetraj regizat de pasari invita oamenii sa se implice in...
Un scurtmetraj regizat de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.