Turiștii care vor să viziteze Delta Dunări ar putea plăti de 6 ori mai mult, de anul viitor. Astfel, dacă până acum puteam admira oaza de liniște cu doar 5 lei pe zi, din 2023 vom plăti 30 de lei. Taxe mai mari vor fi și pentru fotografii. Din cauza noilor tarife, proprietarii de pensiuni se tem că își vor pierde clienții.

Turiștii ar putea plăti de 6 ori mai mult ca să viziteze Delta Dunării

„Ele nu au mai fost modificate de foarte mulți ani de zile. Accesul în Delta Dunării cu 5 lei poate fi considerat absolut derizoriu. Atâta vreme cât plătim puțin pentru un lucru, îl prețuim puțin. Trebuie să învățăm să prețuim Delta alfel”, a declarat Teodosie Marinov, director al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), pentru Observator.

De asemenea, se vor schimba și taxele pentru accesul auto de la 10 la 50 de lei. Pentru fotografii profesioniști, taxa s-a mărit de trei ori și a ajuns la 300 de lei.

În cazul în care proiectul va trece mai departe în forma propusă de ARBDD, atunci turiștii care vor veni aici la anul vor plăti taxe de 30 de lei pe zi, respectiv 60 de lei pe săptămână.

„Tariful de acces pe zi trebuie să fie în raport cu importanța locului în care ne aflăm. 30 de lei pe zi înseamnă 6 euro pentru vizitarea unui muzeu natural în aer liber. Până acum delta nu a fost privită așa, doar ca obiectiv turistic facil, la îndemână și, de multe ori, prea puțin respectată”, a spus guvernatorul Deltei Dunării Gabriel Marinov.

Schimbarea tarifelor va aduce mai mulți bani în bugetul rezervației, susțin administratorii Deltei Dunării. Proprietarii de pensiuni sunt îngrijorați că nu vor mai avea clienți.

„Sunt taxele destul de mari. De regulă, preţurile cresc progresiv. Mi se pare un salt foarte mare. Iar de regulă oaspeţii vin câteva zile, nu vin să stea o săptămână sau un an. Și anul acesta a fost mai slab decât anul trecut”, a declarat Raluca Militaru, șef recepție, pentru sursa citată.

Citeste si:
Masa de Crăciun, mai scumpă. În ultimul an, inflația a crescut...
Masa de Crăciun, mai scumpă....

Au fost majorate chiar și amenzile pentru campare neregulamentară. Din noiembrie, sancțiunile ajung chiar și la 6.000 de lei. Proiectul este pe masa Ministrului Mediului și va intra în vigoare după ce va fi aprobat.

Tarife diferențiate pe tipuri de ambarcațiuni

Acum, proprietarii plătesc un tarif de acces pentru ambarcațiuni de 20 de lei/șapte zile și 100 de lei până la finalul anului. Odată cu intrarea în vigoare a Ordinului de ministru, acest lucru se va schimba.

ARBDD propune o majorare a tarifelor diferențiată în funcție de puterea motoarelor folosite. Așadar, pentru o barcă cu un motor de până la 20 de cai-putere (Cp) se va plăti un preț de 250 de lei/an (100 lei/săptămâna), iar pentru un motor de 20-70 Cp se va plăti 650 de lei/an sau 300 de lei pe săptămâna.

Citeste si:
Incendiu de proporții în Delta Dunării. Pompierii nu pot interveni
Incendiu de proporții în...

Proprietarii bărcilor cu motoare mai puternice, cuprinse între 70 și 150 Cp vor plăti o taxă de acces în Deltă de 1.750 de lei/an sau 600 de lei/săptămâna. Cei care folosesc motoare de peste 1.5000 de Cp vor da 3.000 de lei/an sau 1.5000 de lei/săptămâna. În schimb, cei cu bărci cu motoare electrice sau ambarcațiuni nepropulsate nu vor plăti nicio taxă.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Octombrie 2022 - 03 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.